Het reliekschrijn maakt deel uit van de processie. 

Het reliekschrijn maakt deel uit van de processie. © Chris Van Rompaey

Toch geen mondmasker verplicht tijdens Sint-Gummarusprocessie

Lier -

Toeschouwers en deelnemers aan de Sint-Gummarusprocessie in Lier moeten nu toch géén mondmasker dragen. Burgemeester Frank Boogaerts (N-VA) verandert zijn eerdere verplichting in “mondmasker sterk aanbevolen”.

Chris Van Rompaey

De zeer populaire Sint-Gummarusprocessie trekt op zondag 17 oktober door het Lierse stadscentrum. Toeschouwers en deelnemers zouden anderhalve meter afstand moeten houden of een mondmasker dragen. “Absurd”, noemden CD&V en Groen-Lier&Ko deze beslissing van de burgemeester maandagavond tijdens de gemeenteraadszitting. Toch bleef Boogaerts toen bij zijn standpunt.

LEES OOK: Burgemeester Lier verplicht anderhalve meter of mondmasker tijdens Sint-Gummarusprocessie

Dinsdagnamiddag keerde burgemeester Boogaerts op zijn stappen terug. “In al mijn beslissingen over de maatregelen om Covid-19 te bestrijden, heb ik mij altijd laten leiden door twee principes: de voorschriften en beslissingen van hogere overheden, onder meer de Ministeriële Besluiten en de volksgezondheid waarvoor de burgemeester verantwoordelijk is”, zegt Boogaerts.

“Enkele uren geleden pas (dinsdag, red.) ontving ik het nieuwe MB, na het jongste laatste Overlegcomité van meer dan een week geleden, met de nieuwe, wettelijk opgelegde voorschriften. Hieruit blijkt dat het dragen van een mondmasker niet meer verplicht is, maar wel sterk aanbevolen voor personen vanaf 13 jaar, behalve in enkele specifieke gevallen (openbaar vervoer, contactberoepen) en wanneer je de afstand van 1,5 meter niet kan naleven.”

“Concreet wat betreft het eerstkomende grote evenement in Lier, de Sint-Gummarusprocessie, en steeds met de bepalingen van het MB en de volksgezondheid voor ogen, heb ik dus beslist dat het dragen van het mondmasker voor de deelnemers en de toeschouwers sterk aanbevolen wordt, zeker als je geen 1,5 meter afstand kunt houden. Ik reken erop dat iedereen denkt aan de gezondheid van iedereen. Tot slot hoop ik op mooi zonnig weer op 17 oktober en op een schitterende Sint-Gummarusprocessie”, besluit burgemeester Frank Boogaerts.MEER OVER Lier

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio