©  n.n.

VUB-rector opent academisch jaar met oproep tot optimisme en actie

Het nieuwe academiejaar van de Vrije Universiteit Brussel is dinsdag officieel geopend in de gerenoveerde Gare Maritime op de site van Tour & Taxis. Liefst 2.500 genodigden mochten de openingszitting bijwonen, met Covid Safe Ticket en zonder mondmasker. Rector Caroline Pauwels roept in haar speech op tot optimisme en actie, na een uitzonderlijke gezondheidscrisis die vele wetenschappelijke en maatschappelijke uitdagingen met zich meebracht.

Bron: Belga

“We hebben de onhebbelijke gewoonte te denken dat milieurampen of een coronavirus alleen anderen overkomen, maar ik mag hopen dat na het afgelopen anderhalf jaar bij iedereen die oogkleppen afgevallen zijn, en velen zich met mij afvragen: wat kunnen wij doen, wat kan ik doen?”, zegt rector Pauwels.

Die vraag is een rode draad doorheen haar pleidooi. Na een uitputtend jaar zag de VUB-rector dat iedereen scherpgesteld werd. Het is nu tijd om veerkracht te tonen en ongelijkheden te tackelen. De coronacrisis zorgde voor heel wat digitale oplossingen en mogelijkheden, maar Pauwels blijft het belang van sociale contacten, en mensen die mensen helpen, benadrukken.

“Ik hoop dat de studenten elkaar ontmoeten en groeien door mensen te ontmoeten. Het sociale contact hebben ze in eerste instantie gemist. Weer op ontdekking gaan en het plezierige studentenleven waar ze leren met vrijheid om te gaan, na de beperkingen, dat wens ik hen toe”, zegt Pauwels.

De jongeren die zich vandaag inschrijven aan de universiteit hebben andere zorgen dan pakweg dertig jaar geleden. De VUB-rector beseft dat zij in 2050 geconfronteerd worden met de gevolgen van de klimaatopwarming, maar er is ook de groeiende ongelijkheid of de rol van de sociale media in het verspreiden van complottheorieën.

“In dat opzicht moet een universiteit de inclusiviteit nog sterker op de agenda zetten. We hebben op al die aspecten nog veel werk, maar de wetenschap is er om de dingen vooruit te doen gaan”, verzekert Pauwels.

Om uitdagingen zoals de klimaatcrisis of het maken van een vaccin aan te pakken, pleit ze voor open science en open data. Die complexe problemen “vergen niet alleen een interdisciplinaire wetenschappelijke aanpak, maar evenzeer een transversale politieke beleidsaanpak”, haalt Pauwels aan.

Maar: “De politieke én de universitaire structuren zijn daar niet klaar voor. We hebben een universiteit die functioneert op basis van modellen uit de negentiende eeuw. Er zijn te veel verticale silo’s met steeds meer hyperspecialismen. Niet dat we die niet nodig hebben. Dat zal u me nooit horen beweren. We zijn te strak opgedeeld in faculteiten en disciplines, terwijl er net meer interdisciplinariteit nodig is”, besluit de VUB-rector.