© jbr

15-jarige Helena wil naar de World Games in het acrogymnastiek

Brasschaat -

Helena Heijens uit Brasschaat trekt deze week naar het Italiaanse Pesaro om er met haar partner Pieter Everaert deel te nemen aan het EK acro. Helena zal er volgend jaar ook bij zijn op het WK. Haar grote droom is de World Games in juli 2022.

Helena is lid van de Brasschaatse club Acro II Gym. Ze begon ermee op haar twaalfde en momenteel zit ze in Gent op de Topsportschool. Haar acro-partner is de 20-jarige Pieter Everaert uit Deinze.

“Na het EK trainen we meteen door tot aan het WK volgend jaar in Bakoe. Dan wordt het vooral uitkijken naar de World Games. Die vinden volgend jaar in juli plaats”, zegt Helena.

De Brasschaatse traint 28 uur per week. In België behoort ze tot de absolute top. “We hebben al eens deelgenomen aan een EK, we werden er vijfde. Maar er was telkens een aftrek van punten omdat er een te groot verschil in lengte was tussen ons. Dat is nu niet meer het geval. Ik hoop op een medaille op het EK, maar de concurrentie is sterk en door corona hebben wij niet voluit kunnen trainen. We hebben ook een beetje last gehad van blessures. De World Games bereiken zou mooi zijn, maar wij hopen nog altijd dat acrogymnastiek ook een olympische discipline zal worden. Op dit ogenblik is dat nog niet het geval. Maar er worden verwoede pogingen ondernomen om het zo ver te krijgen”, zegt Helena die beseft dat ze op dit niveau niet veel jaren meer kan doorgaan.

Donderdag beginnen Helena en Pieter eraan. Het EK duurt vier dagen. De gymnasten werken drie verschillende oefeningen af: balans, tempo en de combinatie.

“Het komt er telkens op aan niet te vallen. Als we daarin slagen, dan behoort een medaille zeker tot de mogelijkheden, maar zo denken onze concurrenten uit Rusland en Duitsland er natuurlijk ook over. (jbr)

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio