‘Jeannine’, een beeldhouwwerk van Jan De Smedt in de Varkensstraat. Het plein is naar de kunstenaar genoemd. 

‘Jeannine’, een beeldhouwwerk van Jan De Smedt in de Varkensstraat. Het plein is naar de kunstenaar genoemd. ©  Sven Van Haezendonck

Dijlestad draagt straat op aan weduwe en muze van Mechelse kunstenaar

Mechelen -

De stad Mechelen draagt een nieuwe zijstraat van de Battelsesteenweg op aan Camilla Van Peteghem (1909-1988), weduwe en muze van kunstenaar Jan De Smedt. Ze volgt daarmee het advies van de stedelijke cultuurraad.

Sven Van Haezendonck

De gemeenteraad keurde maandag de principiële vaststelling goed van de Camilla Van Peteghemstraat. De nieuwe straat vlak bij basisschool De Spreeuwen loopt van de Battelsesteenweg naar een achterliggende site met zes nieuwe woningen. Omdat er geen vrije huisnummers beschikbaar zijn, was een nieuwe straatnaam volgens de stedelijke bouwdienst aangewezen.

Het voorstel om een straat naar Camilla Van Peteghem te noemen, kwam van de leden van de stedelijke cultuurraad. Zij was de weduwe van kunstschilder en beeldhouwer Jan De Smedt (1905-1954), maar tegelijkertijd ook zijn muze, bezielster en geliefd model.

Van Peteghem was zelf ook artistiek aangelegd. Zo behaalde ze ooit een eerste prijs boetseren van beelden bij Henry Van Perck en Theo Blickx. Ze volgde schilderles bij Gustave van de Woestyne. In de jaren vijftig woonde het gezin op de Battelsesteenweg, tegenover de nieuwe straat. Jan De Smedt had er zijn atelier. Naar hem is een pleintje genoemd in de Varkensstraat. Er staat ook een beeldhouwwerk van zijn hand, ‘Jeannine’.

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio