© RTV

Kleuterschool ’t Bosvriendje ligt in jachtgebied: “Dat is een absurde situatie”

Kasterlee -

De fractie Groen in Kasterlee maakt zich zorgen over privépercelen die ingekleurd zijn als jachtterreinen. Dat leidt volgens de partij tot absurde situaties. “Zo is de kleuterschool ’t Bosvriendje in Lichtaart officieel aangeduid als jachtgebied”, zegt gemeenteraadslid Bart Sas (Groen). Volgens het gemeentebestuur betekent dit niet daar ook effectief mag gejaagd worden.

Bart Van den Langenbergh

Directeur Ingrid Sas van de vrije kleuterschool ’t Bosvriendje op de Poederleesteenweg in Lichtaart valt uit de lucht als ze verneemt dat het schoolterrein, grenzend aan een bosrijk gebied, in een jachtterrein valt. “Dat is het eerste wat ik ervan hoor. En tot op heden hebben we hier gelukkig nog geen jagers gezien”, zegt de directeur al lachend.

Toch vindt de partij Groen bij de start van het jachtseizoen het niet kunnen dat grote percelen zoals dat van ’t Bosvriendje en verkavelingen ingekleurd zijn als jachtterrein. “Om aan voldoende hectare aaneengesloten terrein voor hun jachtplannen te geraken, kleuren jagers maar al te vaak privépercelen in als jachtgebied, zonder medeweten van de eigenaars”, zegt gemeenteraadslid Bart Sas (Groen). “Dat leidt tot absurde situaties zoals bij kleuterschool ’t Bosvriendje. Er zijn ook hele zijn hele woonwijken opgenomen, waaronder De Leykens in Lichtaart, Engakkers in Tielen en de Raapstraat in Kasterlee. We vragen ons af of de inwoners hiermee akkoord zouden gaan als ze op de hoogte waren.”

Groen vraagt aan het gemeentebestuur van Kasterlee om de inwoners te informeren hoe ze hun woningen of tuinen kunnen laten ontkleuren als jachtgebied. Dat kan via de website van het Agentschap voor Natuur en Bos.

Gemeentelijke bossen

Tegelijkertijd wil Groen dat de gemeentelijke bossen tussen de Diestweg en de Herentalsesteenweg in Lichtaart niet meer in aanmerking komen voor de jacht. “Wie daar wil genieten van de Kastelse natuur moet dat veilig kunnen doen”, zegt Bart Sas. “Jagen voor het plezier is niet op zijn plaats in de bossen van onze groene en toeristische gemeente. Bij grote schade door een bepaalde diersoort of overpopulatie kan de gemeente nog steeds een beroep doen op de wetgeving van bestrijding.”

Geen jachtrecht

Volgens Gert Storms (CD&V), schepen van Omgeving in Kasterlee, is het niet de bedoeling om die gemeentelijke bossen te laten ontkleuren. “Ook al zijn ze ingekleurd als jachtterrein, dat betekent nog niet dat er mag gejaagd worden. In 2005 besliste de gemeenteraad om die bossen zo in te kleuren voor de oprichting van een wildbeheerseenheid en niet om te jagen. Dit betekent dat er tellingen kunnen worden uitgevoerd en alleen aan wildbeheer kan worden gedaan”, legt de schepen uit. “En dat er andere percelen zoals ’t Bosvriendje en verkavelingen zijn ingekleurd, wil zeker niet zeggen dat daar een jachtrecht van toepassing is. Vaak gaat het om historisch gegroeide situaties. Maar we willen onze inwoners zeker informeren over hoe ze hun percelen kunnen laten uitkleuren als jachtgebied.”

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio