De verdwenen zwarte merrie. 

De verdwenen zwarte merrie. © rr

Parket voert onderzoek naar 17-jarige paardendief: “Mijn merrie is gewoon verdwenen”

Putte, Herselt -

De politie en het parket voeren een onderzoek naar een 17-jarige jongeman uit Herselt. De knaap zou onder meer opereren vanuit Putte en de spilfiguur zijn in een reeks paardendiefstallen en andere criminele feiten in het paardenmilieu. Op sociale media deden al verschillende slachtoffers hun beklag over de jongen. “Mijn zwarte merrie is gewoon verdwenen”, zegt één van hen.

Stijn Van de Sande

De politie van de zone Zuiderkempen en het parket van Antwerpen voeren een onderzoek naar een 17-jarige jongen uit Herselt. Hij wordt ervan beschuldigd betrokken te zijn bij verschillende paardendiefstallen. De jongeman zou daarbij hulp krijgen van zijn familie en onder meer te werk gaan vanop een weide in Putte.

Eén van zijn slachtoffers getuigt, maar komt liever niet met haar naam in de krant. “Ik was op zoek naar iemand die mijn drie paarden kon berijden en opleiden”, vertelt het slachtoffer. “Het ging onder andere om een Arabier en een zwarte merrie. Ik kwam in contact met de jongen en bracht de paarden naar zijn weiland in Putte. Hij zou ook mijn kinderen leren paardrijden. De identificatieboekjes van de dieren hield ik wel zelf bij, om misbruik te voorkomen.”

Paarden verkocht en verdwenen

Even later kreeg het slachtoffer plots telefoon van haar dierenarts. “Die vertelde me dat mijn Arabier zonder identificatie verkocht werd aan Nederlanders”, zegt ze. “Ik schrok me een hoedje, want ik wist van niets. Ik heb contact opgenomen met de jongen uit Herselt en zei dat ik mijn paarden meteen wilde komen terughalen. Dat kon volgens hem niet, omdat ze op een manege in Zandhoven stonden. Uiteindelijk kreeg ik het paard toch terug. Naar verluidt kocht hij het terug voor 200 euro meer dan de verkoopprijs.”

Maar daar bleef het niet bij. De vrouw kreeg twee van haar drie paarden terug, maar de zwarte merrie bleek spoorloos verdwenen. “Eerst vertelde hij dat hij het paard had moeten laten inslapen, maar daar zijn geen bewijzen van. De chip staat niet geregistreerd zoals bij een overleden paard. Daarna kreeg ik een familielid van hem aan de lijn die me bevestigde dat het paard nog leefde. Maar of hij het verkocht of verstopt heeft? Dat weet ik niet. Ik wil mijn merrie alleszins onmiddellijk terug.”

Genoeg slachtoffers

De vrouw deelde haar verhaal op Facebook en kreeg meteen massaal veel reacties van mensen die gelijkaardige feiten hadden meegemaakt met dezelfde jongeman en zijn familie. Zo werd er in juni nog een paard gestolen uit een wei in Putte, zou de knaap ook dieren mishandeld hebben en beschadigingen hebben aangebracht. “Ik ben natuurlijk naar de politie gestapt om klacht in te dienen. Daar kreeg ik te horen dat ik zeker niet de eerste ben. Ik wil iedereen dan ook waarschuwen, want zo te horen heeft deze jongen al meer dan genoeg slachtoffers gemaakt.”

Woordvoerder Kristof Aerts van het parket van Antwerpen bevestigt “dat er inderdaad onderzoeken lopen naar verschillende feiten waarbij het paardenmilieu en een minderjarige een rode draad vormen”.

MEER OVER Meest gelezen

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio