© atv

Schepen Kennis: “Ik maak me zorgen over beslissing om van Turnhoutsebaan fietsstraat te maken”

“De keuze om van de Turnhoutsebaan een fietsstraat te maken is eigenaardig en ik maak me zorgen over deze beslissing”, zegt de Antwerpse schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) na de verrassende aankondiging van Vlaams minister Lydia Peeters (Open Vld). Volgens de schepen doet de Turnhoutsebaan op geen enkel punt aan de voorwaarde om een fietsstraat in te richten. “Die voorwaarden zijn terug te vinden in het vademecum van het Fietsberaad Vlaanderen. Toch een organisatie die zich inzet voor de belangen van de fietser.”

Patrick Van de Perre

LEES OOK. Drastische ingreep op Turnhoutsebaan: drukke verkeersas wordt fietsstraat met zone 30 en inhaalverbod

Schepen Koen Kennis werd maandag op de hoogte gebracht over de plannen van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld). “Ik juich het toe dat de minister zich betrokken voelt bij de verkeersveiligheid in Antwerpen. Maar ik had wel gehoopt dat we hierover overleg konden plegen. Ook nu blijft mijn deur openstaan en ben ik steeds bereid om de discussie aan te gaan over verbeteringen op de Turnhoutsebaan en andere plekken in de stad.”

De schepen zegt het te betreuren dat het idee ontstaat dat de stad Antwerpen geen aandacht heeft voor de problemen op de Turnhoutsebaan. “In het huidige bestuursakkoord staat hierover een duidelijke ambitie. We willen dat er minder bussen over de baan rijden en dat het merendeel van de trams ondergronds gaat. Zo creëer je bovengronds meer ruimte voor de overige weggebruikers.”

Fietspaden aan beide zijden

In die visie zouden er op de opnieuw aangelegde Turnhoutsebaan langs beide zijden fietspaden komen. “Op die manier is er voldoende ruimte voor zowel de fietsers als de auto’s en kan er zelfs nog groen aangeplant worden. Ook delen van de huidige parkeerplekken kunnen in dergelijk ontwerp behouden worden. Wij gaan er nog steeds vanuit dat er op het einde van deze legislatuur een plan op tafel ligt om de Turnhoutsebaan aan te pakken. De uitvoering zou dan in de volgende legislatuur gebeuren”, vervolgt Koen Kennis.

“De keuze van Vlaams minister Lydia Peeters om een fietsstraat aan te leggen is geen optie voor de lange termijn. Ook het kabinet wil de drukke weg opnieuw aanleggen en een aantal trams ondergronds leggen. Voorlopig is het nog wachten op onder meer De Lijn, dat bezig is met de plannen voor het openstellen van de ongebruikte premetrokoker en de opening van een aantal nieuwe stations.”

LEES OOK. District en Fietsersbond blij met plannen Turnhoutsebaan: “Een statement voor verkeersveiligheid en goed voor Borgerhout”

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio