De Saffierstraat in maart van dit jaar. 

De Saffierstraat in maart van dit jaar. © Victoriano Moreno

Concept voor fietsostrade en buurtpark langs Saffierstraat is klaar

Berchem -

Het concept voor de fietsostrade en het buurtpark langs de Saffierstraat is klaar en werd ook goedgekeurd door het Antwerpse college. Er zal nu een definitief ontwerp worden uitgetekend. In 2023 moeten de werken van start gaan. Het district Berchem en stad Mortsel grijpen de komst van de fietsostrade op hun beurt aan om de riolering te vernieuwen en de invulling van de groenzone van de Saffierstraat gelijktijdig verder vorm te geven.

Elien Van Wynsberghe

De fietsostrade F11 verbindt Antwerpen met Lier. In Boechout en Lier is al een groot deel van de F11 befietsbaar. Aan de ontbrekende trajecten wordt nu volop gewerkt. In Berchem en Mortsel loopt de fietsostrade tussen het Ringfietspad en de luchthaven van Deurne langs de Saffierstraat. De fietsverbinding komt daar op dezelfde hoogte als de spoorweg.

Die plannen botsten de afgelopen jaren op hevige weestand van bewoners die spreken van een kaalslag. De komst van de fietsostrade betekent namelijk het einde van de vele volkstuintjes die vandaag op de spoorwegberm liggen. De bewoners pleiten voor een park waarin de tuintjes worden geïntegreerd. Maar het concept van de fietsostrade op dezelfde hoogte als de spoorweg is nu dus goedgekeurd.

Het stuk naast het nieuwe talud van de fietsostrade zal door stad en district samen met stad Mortsel ingericht worden tot een langgerekt buurtpark. Dat zal lopen over de volledige lengte van de Saffierstraat en is in totaal goed voor 17.000 m² groene ruimte. “Door de aanleg van de fietsostrade krijgen we een unieke betaalbare kans om een mooie groene publieke ruimte te creëren voor heel de wijk: een nieuw buurtpark voor ons district. De Saffierstraat krijgt ook een nieuwe riolering en zal een duidelijke verbinding leggen met het nieuwe park”, aldus districtsschepen van Openbaar Domein Bruno De Saegher (N-VA).

Met de goedkeuring van het voorontwerp gaan de ontwerpers van de stad aan de slag om zowel de fietsostrade als het buurtpark in de Saffierstraat verder uit te werken naar een definitief ontwerp. Doel is om in 2023 met de werken van de fietsostrade en aansluitend het buurtpark te kunnen starten.

Buurtbewoners op de spoorwegberm van de Saffierstraat in 2018.

Buurtbewoners op de spoorwegberm van de Saffierstraat in 2018. © Wim Hendrix

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio