Vorig jaar kwam valkenier Pim met enkele roofvogels naar Boechout. 

Vorig jaar kwam valkenier Pim met enkele roofvogels naar Boechout. © Filip Spoelders

Boechout onderzoekt aanpak overlast houtduiven

Boechout -

Het Boechoutse gemeentebestuur gaat onderzoeken hoe het zijn landbouwers kan steunen in hun strijd tegen de houtduiven. Die zouden stilaan een plaag voor de gewassen vormen.

Het is raadslid en eigenaar van wijndomein Oud Conynsbergh Lode Van den Brande (’t Dorp) die vraagt of de gemeente ondersteuning kan bieden. “Het is niet alleen voor mijn druiven dat ik het vraag, maar ook voor de andere landbouwers. De houtduiven, maar eigenlijk ook de kauwen, zijn een ware plaag aan het worden. In de Melkkuip werden kanonnen geplaatst. Die jagen de duiven weg, maar wanneer de kanonnen weg zijn, komen die beestjes gewoon terug”, schetst Van den Brande het probleem. Zelf zette Oud Conynsbergh vorig jaar al roofvogels in om hinderlijke duiven van de wijnvelden te verjagen.

Burgemeester Koen T’Sijen (PRO Boechout-Vremde) geeft aan dat er iets moet gebeuren. “Ik heb geen pasklare oplossing maar we moeten een en ander zeker eens bekijken. Misschien kunnen we natuurlijke vijanden inschakelen.”

Op het landbouwperceel aan de Marcel De Ridderstraat in Vremde mag echter niet meer worden gejaagd. “We hebben problemen gehad tijdens een georganiseerde jacht. Dat perceel ligt te dicht tegen de woningen. Andere middelen tegen de houtduiven blijven er evenwel mogelijk.” (fisp)