De Rio Club in 2019. 

De Rio Club in 2019. © Gil Plaquet

Discotheek Rio Club wordt na 108 jaar verkocht: “Maar we blijven nog even feestjes organiseren”

Sint-Katelijne-Waver -

De legendarische discotheek Rio Club in het centrum van Sint-Katelijne-Waver staat te koop. Uitbater Willy Jacobs gaat met pensioen en dus komt er na 108 jaar mogelijk een einde aan het verhaal van de Rio. “Maar tot wanneer er een koper gevonden is, blijven we gewoon feestjes organiseren”, zegt hij.

Stijn Van de Sande

“Het is mooi geweest”, zegt Willy Jacobs (66). Hij is al sinds 1975 zaakvoerder van discotheek en evenementenlocatie Rio Club in de Stationsstraat in Sint-Katelijne-Waver, maar beslist nu om de zaak te verkopen. “Er is niet één specifieke reden voor de verkoop. De regeltjes die er de laatste jaren zijn bijgekomen hebben het er niet makkelijker op gemaakt, om van de coronacrisis nog maar te zwijgen. Maar de hoofdreden is vooral dat ik nu van andere dingen wil genieten.”

De Rio staat te koop als projectgrond, maar geïnteresseerden kunnen de dancing ook verderzetten. “Alles is mogelijk”, zegt Willy. “Je kan de grond en het gebouw kopen, alles platgooien en er een appartementsgebouw opzetten. Maar ik bied ook de mogelijkheid om de hele inboedel en de vergunningen van de Rio Club over te kopen. Die vergunningen gelden nog tot ergens in de jaren 2030. Voor geïnteresseerden die de Rio willen verderzetten of zelfs heropenen in haar oude vorm, is er dus geen enkel probleem.”

“Het is mooi geweest”, zegt zaakvoerder Willy Jacobs.

“Het is mooi geweest”, zegt zaakvoerder Willy Jacobs. © Dirk Vertommen

Backstreet Boys

In 2019 stopte Willy met de wekelijkse openingen tijdens het weekend. De oudste discotheek van het land werd sindsdien een evenementenlocatie voor onder andere themafeestjes. “Die beslissing viel me veel zwaarder”, klinkt het. “Sinds 1958 was de Rio ieder weekend open geweest. Ik wist tot dan niet hoe een weekendavond er voor anderen uitzag, want ik was altijd aan het werk geweest. Maar daar kwam toen een einde aan. Op dat moment heb ik een eerste keer afscheid genomen van de club. De beslissing om nu volledig te stoppen en alles te verkopen, doet minder pijn.”

De Rio Club werd in 1913 door de grootvader van Willy opgericht als zaal De Volkslust en bleef 108 jaar in handen van dezelfde familie. In de loop der tijd kreeg de discotheek heel wat schoon volk over de draaiende dansvloer. Zo kwamen de Backstreet Boys, Donna Summer en André Hazes er optreden. Ook de legendarische beachparty in 1983 zit in het geheugen van heel wat Katelijnenaars gegrift. Daarover kon u recent nog lezen in onze reeks ‘Blijven Plakken’.

Feestvierders in de Rio.

Feestvierders in de Rio. © Gil Plaquet

Een deadline voor de verkoop is er niet. “Het zoekertje staat nu online en ik zal wel zien wat er op me afkomt”, zegt Willy. “De komende maanden staat er alleszins nog heel wat op de agenda. Dit weekend, op 1 en 2 oktober, openen we nog eens als echte discotheek. Want dat is door de coronacrisis al veel te lang geleden. En vanaf volgende week starten we ook opnieuw met onze Fun After Work-avonden. Nog tot en met het einde van het jaar staan er feestjes gepland. En als er dan nog geen zicht is op een verkoop, gaan we volgend jaar gewoon door.”

Trouwfeest

Het allerlaatste feest in de Rio Club wordt Willy’s eigen huwelijksfeest. “Ik wilde graag een fantastisch trouwfeest met alles erop en eraan organiseren in de Rio”, zegt hij. “Maar door de coronacrisis is dat niet gelukt. Ik heb mijn vrouw Sonia daarom beloofd dat het allerlaatste feestje dat van ons wordt. Zo kunnen we in schoonheid stoppen.”

Voor de grond en het gebouw bedraagt de vraagprijs 947.000 euro. Wie de discotheek wil verderzetten en ook de inboedel en vergunningen wil overkopen, betaalt meer. Volgens een eerste niet-bindend onderzoek en gesprekken met de gemeente, kunnen er op de site zo’n elf appartementen gerealiseerd worden.

De Rio organiseerde tal van legendarische feestjes, waaronder de beachparty in 1983.

De Rio organiseerde tal van legendarische feestjes, waaronder de beachparty in 1983. © Dirk Vertommen

LEES OOK: Rio Club heropent op 1 en 2 oktober uitzonderlijk als discotheek

LEES OOK: Willy Jacobs van Rio Club organiseerde legendarische beachparty

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio