De nieuwe website samenvoorzuiverelucht.eu. 

De nieuwe website samenvoorzuiverelucht.eu. © rr

Website deelt tips rond zuivere lucht

Antwerpen -

Met de nieuwe website samenvoorzuiverelucht.eu worden burgers en lokale overheden aangemoedigd om zich te informeren over luchtkwaliteit en zelf acties op poten te zetten. Het kwam er op basis van enkele experimenten in Antwerpen en de Nederlandse stad Den Haag.

De voorbije drie jaar werkten vijf partners uit Vlaanderen en Nederland samen in het Europese Interreg ‘Project Zuivere Lucht’ aan oplossingen om de luchtkwaliteit, zowel binnen als buiten, te verbeteren. In Antwerpen en Den Haag kwamen er lokale experimenten om de invloed van de buitenlucht op de binnenlucht in kaart te brengen en waar mogelijk schadelijke stoffen te vermijden. In Antwerpen gebeurde dit in vijf scholen en in Den Haag met buurtbewoners.

Zo richtte het Koninklijk Lyceum Antwerpen onder andere een buitenklas in op de speelplaats. Basisschool De Wereldreiziger ruilde de busuitstappen in voor de step. Basisschool De Kleine Stad bracht de gezondste fietsroute van en naar school in beeld en in kleuter- en lagere school Het Pieterke werkten de leerlingen rond bewustwording over de impact van het verkeer op de luchtkwaliteit. Het Xaveriuscollege deed onder andere een proef naar de concentratie bij leerlingen in goed en slecht geventileerde klaslokalen.

“Het belang van gezonde lucht moeten we met de paplepel durven meegeven”, zegt Antwerpse leefmilieuschepen Tom Meeuws (Vooruit). “Iedere jongere moet hiervan doordrongen zijn, daarom zijn experimenten zo belangrijk.”

Volgens Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) bleek al snel binnen het project dat er nood was aan een eenvoudige website die alle informatie over het vergelijken en interpreteren van metingen, instrumenten, inspirerende voorbeelden en maatregelen rond luchtkwaliteit bundelt. svw

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio