Dinsdag werden de eerste gele dozen al officieel overhandigd. 

Dinsdag werden de eerste gele dozen al officieel overhandigd. © Tommy Maes

Eerstelijnszone Baldemore start met project rond levensreddende gele doos

Balen, Dessel, Mol, Retie -

65-plussers, chronisch zieken en inwoners met een beperking uit Balen, Dessel, Mol en Retie kunnen vanaf 1 oktober een gratis gele doos afhalen. De doos bevat belangrijke levensreddende medische info voor hulpverleners.

De gele doos bevat belangrijke medische informatie van ouderen, chronisch zieken of personen met een beperking die nuttig zijn voor hulpverleners, in sommige gevallen zelfs levensreddend. De doos wordt thuis in de koelkast bewaard omdat dat een gemakkelijk vindbare plaats is voor hulpdiensten. Een sticker aan de binnenkant van de voordeur maakt interventie duidelijk dat er een gele doos aanwezig is, zodat ze snel de nodige medische info vinden bij een medisch noodgeval. In oktober start eerstelijnszone Baldemore met de verdeling van de gele doos in Balen, Dessel, Mol en Retie.

“De informatie die in de doos zit, is volledig op maat van de gebruiker”, zegt Sarah Verherstraeten, voorzitter van eerstelijnszone Baldemore. “Zo is er een medische fiche en eventueel een medicatieschema dat je zelf kan invullen, eventueel met hulp van een familielid, kennis, thuisverpleegkundige, apotheker of huisarts. Ook voeg je zelf een kopie van je identiteitskaart toe. En indien nodig kan je er een fiche vermiste personen bij steken, wat bijvoorbeeld voor mensen met dementie heel belangrijk is. We starten op 1 oktober met de verdeling. Zo ontvangt iedere inwoner ouder dan 65 jaar binnenkort een gepersonaliseerde brief waarmee ze de gele doos gratis kunnen afhalen bij de apotheker of een gemeentelijk afhaalpunt. De verdeling van de brieven gebeurt gefaseerd. Chronisch zieken en inwoners met een beperking worden op de hoogte gebracht via hun netwerk en kunnen de gele doos ook gratis ophalen.”

Het project rond de gele doos kwam tot stand dankzij een intensieve samenwerking tussen de eerstelijnszone Baldemore, de seniorenraden en -verenigingen, het Regionaal Platform Ouderenbeleidsparticipatie Kempen, de huisartsen en apothekers.

“Deze gele doos ligt eigenlijk in het verlengde van de gezondheidspas die we in 2015 hebben gelanceerd”, zegt Karel Van de Ven van ouderadviesraad Balen. “Het verschil is dat de informatie in de doos beter kan worden vernieuwd, bijvoorbeeld wanneer het medicatieschema verandert. Het bevat ook alle informatie die een verzorgende of een hulpverlener nodig hebben in noodsituaties, maar bijvoorbeeld ook bij kleiner incidenten.”

  (Tommy Maes )

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio