De Sint-Gummarusprocesie trekt altijd heel veel volk. 

De Sint-Gummarusprocesie trekt altijd heel veel volk. © Chris Van Rompaey

Burgemeester Lier verplicht anderhalve meter of mondmasker tijdens Sint-Gummarusprocessie

Lier -

De zeer populaire Sint-Gummarusprocessie trekt op zondag 17 oktober door het Lierse stadscentrum. Toeschouwers en deelnemers moeten anderhalve meter afstand houden of een mondmasker dragen. “Absurd”, noemen CD&V en Groen-Lier&Ko de beslissing van burgemeester Frank Boogaerts (N-VA).

Chris Van Rompaey

“Het lijkt wel alsof de burgemeester de Vlaamse mondmaskerkampioen wil worden”, zegt Tom Claes (Groen-Lier&Ko) sarcastisch. “Burgemeester Boogaerts denkt dus waarschijnlijk dat al dat geroep, gezang en getier van zo’n baldadige processietoeschouwer natuurlijk om een massale corona-uitbraak vraagt. En de processie zelf, die met die Gregoriaanse koren en muziekkapellen toch verdacht hard op een festival lijkt, onderwerpt hij aan het protocol voor grote evenementen – dus een Covid Safe Ticket voor elke deelnemer of anders een mondmasker dragen. Te triest voor woorden.”

“Sinds het ministerieel besluit van 25 augustus kunnen mondmaskers en anderhalve meter afstand onder meer wegvallen bij massa-evenementen en activiteiten binnen een filosofisch-levensbeschouwelijke vereniging. Bovendien is er nog een algemene clausule opgenomen die grote vrijheid toelaat wanneer de aard van de activiteit dat vereist. Er zijn dus meer dan voldoende aanknopingspunten om soepel te zijn”, stelt Stijn Coenen (CD&V).

WK wielrennen

“Dat lijkt ook de interpretatie te zijn die veel andere burgemeesters volgen”, pikt Claes in. “Zo’n ministerieel besluit omschrijft nooit alle mogelijke situaties. Er is steeds ruimte voor lokale interpretatie. In buurgemeente Duffel ging afgelopen zaterdag bijvoorbeeld de Ballonnekesstoet uit zonder veel poespas. En naar het WK wielrennen hebben we allemaal samen gekeken. Hebben burgemeesters Bart De Wever in Antwerpen of Mohamed Ridouani in Leuven het ministerieel besluit dan fout geïnterpreteerd? Natuurlijk niet.”

Burgemeester Frank Boogaerts is niet te vermurwen en blijft bij zijn besluit. “Het is voor de deelnemers aan de processie perfect mogelijk om anderhalve meter afstand te bewaren. Ik kan trouwens niet zachter zijn dan wat in een ministerieel besluit staat. Ik hou me dus aan dat MB, met in het achterhoofd de veiligheid van iedereen. Hoe andere burgemeesters dat MB interpreteren, is hun zaak.”

“Langere processie”

Schepen van Evenementen Rik Verwaest is partijgenoot van Boogaerts en kan dus niet het achterste van zijn tong laten zien. “Het nemen van coronamaatregelen is de bevoegdheid van de burgemeester en ik leg me daar gracieus bij neer. Door de anderhalve meter afstand zal de Sint-Gummarusprocessie dus iets langer zijn.”

Ook Jos Van Rompaey van het Broederschap van Sint-Gummarus reageert voorzichtig en vooral erg beknopt. “We zijn al blij dat onze Sint-Gummarusprocessie kan plaatsvinden. Verder wachten we nog op de officiële beslissing van de burgemeester.”MEER OVER Lier

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio