Voor zijn nieuwe werk neemt Tijs plaats in de schaduw van de zon. 

Voor zijn nieuwe werk neemt Tijs plaats in de schaduw van de zon. © Jan Allaerts

Tijs Van Nieuwenhuysen exposeert in Creative Factory en Taxandriamuseum

Turnhout -

Anderhalf jaar geleden presenteerden we Tijs Van Nieuwenhuysen nog als belofte in Citta Kempen, nu lijkt de Turnhoutenaar helemaal door te breken in zijn thuisstad. Twee tentoonstellingen van de kunstenaar openen in het eerste weekend van oktober.

Wouter Adriaensen

Tijs Van Nieuwenhuysen studeerde in 2016 af als Bachelor Beeldende Vorming - Grafische studio aan de LUCA School of Arts in Gent. Hij werkt als ontwerper bij Raw Color in het Nederlandse Eindhoven en is zelfstandig ontwerper en kunstenaar in bijberoep. Zijn werk ontstaat meestal uit een fascinatie voor het vergankelijke en het oncontroleerbare.

Die twee thema’s staan ook centraal in zijn nieuwe expo bij Creative Factory, het kunstenaarscollectief waar Van Nieuwenhuysen een van de ‘artists in residence’ is. Van 1 tot 10 oktober gaat hij in de creatieve hub in de Begijnendreef in dialoog met de zon, de grootste oerkracht van ons zonnestelsel.

Sommige delen van zijn canvas dekte hij af, op andere delen kreeg de zon vrij spel. “De onvoorspelbare zon en andere natuurelementen zijn de grote scheppers van het kunstwerk, waarbij ik alleen de tijd en de bedekte delen controleer.” Jan Allaerts exposeert foto’s van de kunstenaar aan het werk.

Van tatoeage tot kant

Van Nieuwenhuysen is bovendien een van de dertien hedendaagse Kempense kunstenaars die deel uitmaken van de groepstentoonstelling Passage - Kempense kunst nu. Zij mochten elk vanuit hun eigen kunstvorm, van striptekenen over tatoeëren tot kantwerk, inbreuk plegen in een van de zalen van het Taxandriamuseum.

“De Kempense bodem is een broedplaats voor artistieke creativiteit gebleven”, zegt Turnhouts schepen van Cultuur Astrid Wittebolle (Groen). “Met deze tijdelijke tentoonstelling laat het Taxandriamuseum het Kempense kunstlandschap van vandaag zien.”

PraktischIn the Shadow of, zaterdag 2 en 9 oktober en zondag 3 en 10 oktober van 14u tot 17u in Creative Factory, Begijnendreef 21Passage - Kempense kunst nu, van vrijdag 1 oktober 2021 tot maandag 29 augustus 2022 in het Taxandriamuseum, Begijnenstraat 28

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio