Fleur en Eva spelen De Viool van Einstein donderdag 30 september voor het eerst voor een livepubliek. 

Fleur en Eva spelen De Viool van Einstein donderdag 30 september voor het eerst voor een livepubliek. © RR

ClaverDuo legt link tussen de viool en de hersenen van Einstein

Oud-Turnhout, Turnhout -

Violiste Eva Vermeeren uit Turnhout en pianiste Fleur Claesen uit Oud-Turnhout onderzoeken in hun nieuwe voorstelling de invloed van muziek op ons brein. De Viool van Einstein gaat donderdag 30 september in première in de Warande.

Wouter Adriaensen

Eva en Fleur vormen al vijf jaar ClaverDuo. “We zijn allebei gestart met vioolles via de Suzukimethode en we hadden dezelfde pianoleerkracht”, vertellen de muzikanten. “We hebben elkaar terug ontmoet toen onze kinderen Suzuki volgden en hebben toen besloten onze krachten te bundelen. Dat leverde al een aantal muziekvoorstellingen op.”

Voor hun nieuwste worp lieten Eva en Fleur zich inspireren door Albert Einstein, bedenker van de relativiteitstheorie. “Hij was een wetenschapper maar ook een hele goede violist voor wie muziek onmisbaar was. Hij hield van Bach en Mozart, componisten die dezelfde logische structuren in hun werken brachten als Einstein in zijn wiskundige formules. Maar we brengen ook muziek die hij verafschuwde, uit de romantiek bijvoorbeeld.”

Hersenen als een piano

Einsteins leven is de rode draad in de zoektocht van ClaverDuo naar de werking van muziek op ons brein. Om hun verhaal wetenschappelijk te onderbouwen, gingen ze aankloppen bij Wim Fias en Marc Leman van Universiteit Gent, Ben Van Cranenburgh van het Nederlandse Stichting ITON en Brian Foster van Oxford University, professor deeltjesfysica, Einsteinspecialist en violist. “We hebben hen geïnterviewd en gaan tijdens de voorstelling in dialoog met de opnames, die we tonen op schermen. Drie van hen gaan aanwezig zijn tijdens de première, donderdag in de Warande.”

Ook Eva en Fleur leerden heel wat bij dankzij deze intieme voorstelling. “We wisten al dat het voor het brein goed is om op jonge leeftijd muziek te beginnen spelen. Blijkbaar is er geen andere activiteit die zoveel verschillende verbindingen maakt en zoveel verschillende delen activeert in de hersenen. Om Einstein te parafraseren: ‘De hersenen zijn als een piano, wat er uit komt, hangt af van hoe handig je ze bespeelt’.”

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio