Achilles Cools en Hans Van Dyck met het nieuwe boek in de nieuwe bibliotheek. 

Achilles Cools en Hans Van Dyck met het nieuwe boek in de nieuwe bibliotheek. © WOAD

Hans Van Dyck stelt nieuw boek Achilles Cools voor

Turnhout -

De natuur blijft kunstenaar en auteur Achilles Cools inspireren. In zijn nieuwe boek Mijn -Mieren- Hoop toont hij wat we kunnen leren van bosmieren.

Wouter Adriaensen

Achilles Cools, die halftijds in Landschap De Liereman in Oud-Turnhout en halftijds in het Spaanse Extremadura woont, mocht zijn boek presenteren in de nieuwe Turnhoutse bibliotheek. “Een prachtig gebouw met veel glas, maar helaas dus weinig muren om schilderijen op te hangen”, lachte hij. “Als kind was ik al gefascineerd door mieren. Later zijn ze toevallig opnieuw op mijn pad gekomen, letterlijk zelfs.”

Professor gedragsbiologie Hans Van Dyck had Mijn -Mieren- Hoop al gelezen. “Ik ben fan van dit boek en ik ben er zeker van dat alle lezers myrmecofiel worden, gek van mieren dus. Achilles brengt een persoonlijk maar wetenschappelijk onderbouwd verhaal met kennis, inzicht en passie. Er staan bovendien prachtige tekeningen van zijn hand in het boek.”

Kinderlijke verwondering

Professor Van Dyck gaf tijdens de boekvoorstelling al enkele boeiende mierenweetjes mee. “Er zijn tienduizend verschillende soorten mieren, maar Achilles heeft de bosmier een hoofdrol gegeven. Mieren zijn vaak met duizenden tegelijk en toch staan ze nooit in de file. Dat bood al inspiratie voor digitale algoritmes. Ze communiceren met geuren en adopteren zonder het te weten vlinderlarves die de juiste geur produceren.”

Van Dyck trok nog een opvallende parallel tussen kunstenaars en natuurliefhebbers, die allebei hun kinderlijke verwondering behielden en waarom-vragen stellen. Het boek Mijn -Mieren- Hoop is verschenen bij Uitgeverij Noordboek, kost 22,90 euro en is te koop in elke boekhandel.

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio