Beerse rouwt om het overlijden van Jos Schoenmaekers. 

Beerse rouwt om het overlijden van Jos Schoenmaekers. © RR

Jos Schoenmaekers (82), oprichter van De Watertoren, is overleden

Beerse -

Jos Schoenmaekers, diaken en oprichter van vzw De Watertoren in Beerse, is op 82-jarige leeftijd overleden. “Jos was een vernieuwer en een verbinder”, zegt Jean-Marie Declercq, voorzitter van De Watertoren, een organisatie voor mensen in armoede.

Beerse rouwt om het heengaan van Jos Schoenmaekers, de stichter van de vzw De Watertoren. In november 1992 werd hij tot diaken gewijd. Het was volgens het lokaal bestuur van Beerse altijd zijn droom om een plaats op te richten waar alleenstaande en kansarme mensen bijeen konden komen om hun vreugde en verdriet met elkaar te delen. In 2000 zag De Watertoren het levenslicht met als eerste actie een inzameling voor herbruikbare kleding. Dat initiatief groeide uit tot een echte tweedehandswinkel in de Boudewijnstraat in Beerse.

De Watertoren sloot aan bij de koepel van welzijnsschakels en onder impuls van Jos kwamen er overlegmomenten met de gemeente, OCMW en vrijwilligers. “Jos was een vernieuwer en verbinder. Hij koos er heel bewust voor om bijzondere aandacht te schenken aan mensen in armoede”, zegt Jean-Marie Declercq, voorzitter van De Watertoren. Wanneer het de kwetsbare medemens betrof, ging hij recht op zijn doel af.

“Jos betrok al vanaf het begin mensen die het moeilijk hadden bij de uitvoering en de besluitvorming. Op die manier slaagde hij erin een werking uit te bouwen die tegemoetkwam aan de noden van de kwetsbare burger”, zegt Staf Willemsens (CDE-Vlim.be), voorzitter Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst. De uitvaartplechtigheid vindt op dinsdag 28 september om 10u plaats in de Sint-Lambertuskerk in Beerse. (bvdl)

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio