©  REUTERS

Zanger R. Kelly schuldig aan afpersing en mensenhandel: “Hij is het gruwelijkste seksuele roofdier”

De 54-jarige zanger R. Kelly is over de hele lijn schuldig bevonden. Dat heeft een rechtbank in New York bekendgemaakt. R. Kelly werd onder meer beschuldigd van afpersing, seksuele uitbuiting van minderjarigen en ontvoering. Op 4 mei wordt zijn straf bekendgemaakt.

Na zes weken kennen we de uitspraak in het proces rond de I believe I can fly-zanger R. Kelly, voluit Robert Sylvester Kelly. De jury kwam na negen uur beraadslaging tot een verdict: schuldig over de hele lijn. Hij is daardoor veroordeeld voor negen misdrijven, waaronder afpersing, seksuele uitbuiting van minderjarigen en ontvoering.

R. Kelly werd er onder meer van beschuldigd vrouwen en meisjes te hebben gerekruteerd voor illegale seksuele activiteiten. Hij en zijn crew zouden daarbij vrouwen hebben geviseerd die zijn concerten bijwoonden. Slachtoffers zouden fysiek en verbaal geweld ondergaan hebben en R. Kelly zou seksuele betrekkingen hebben opgenomen zonder toestemming.

Tijdens het proces kwamen meer dan vijftig slachtoffers aan het woord, waaronder vaak opvallende getuigenissen. De zanger bleef gedurende het proces zijn onschuld volhouden.

“Hij was het meesterbrein achter een netwerk dat meisjes, jongens en vrouwen versierde en vervolgens misbruikte”, klonk het tijdens de slotpleidooien. De advocate van drie van de slachtoffers noemde Kelly “het ergste roofdier dat ze ooit zag”: “Ik doe dit nu al 47 jaar. Ik ontmoette veel seksuele roofdieren die vreselijke wandaden verrichten tegen vrouwen en kinderen. Maar meneer Kelly is, voor héél wat redenen, de gruwelijk­ste van allemaal.”

Sinds 2019 in de cel

Het verdict komt er dertien jaar nadat hij al eens vrijgesproken werd voor het bezit van beelden van zwaar kindermisbruik. Maar de zanger werd al meermaals beschuldigd van verschillende feiten. De eerste beschuldigingen tegen R. Kelly dateren al van 25 jaar geleden.

De zanger zit al sinds 2019 in de gevangenis. Op 4 mei 2022 zal de rechtbank de straf van R. Kelly bekendmaken. Hij riskeert een jarenlange celstraf.

(sgg)