© Joris Herregods

10.000 Antwerpse studenten trappen academiejaar af met festival: “Dit doet enorm veel deugd”

Antwerpen -

De start van het academiejaar is maandag feestelijk ingezet op twee studentenfestivals: Students on Stage op het Sint-Jansplein in Antwerpen en de Openingsdag op de Bist in Wilrijk. En na het anderhalf jaar zonder TD’s, cantussen en andere festiviteiten te moeten stellen, zijn de Antwerpse studenten aan een inhaalbeweging begonnen. En of het hen deugd heeft gedaan. Ze waren met meer dan tienduizend en dat ondanks de regenbuien, die de pret niet konden bederven.

Jan Stassijns

Dat Antwerpen een bruisende studentenstad is, werd maandag op de eerste dag van het nieuwe academiejaar nog maar eens duidelijk. Twee studentenfestivals gaven de feestelijke aftrap in Antwerpen en Wilrijk. En donderdag wordt er opnieuw gefeest, tijdens Studay op het Sint-Annastrand op Linkeroever.

©  JHS

Tienduizend studenten stroomden maandagmiddag toe op het Sint-Jansplein in Antwerpen. Unifac, de overkoepelende studentenvereniging van de Stadscampus van UAntwerpen, organiseerde er het festival Students on Stage. Alle 21 clubs waren er aanwezig met een kraampje om zich kenbaar te maken bij de studenten, maar het waren toch vooral de dj’s die de jongeren naar het festival lokten.

Ze hebben er dan ook erg lang naar uitgekeken. Anderhalf jaar bleven de studenten op hun honger zitten, want TD’s, cantussen en feestjes allerhande konden niet doorgaan. De ontlading was dan ook enorm, ondanks de regen die een poging ondernam om de boel te verzieken. Maar dat was buiten de studenten zelf gerekend. “We hebben hier zo lang op gewacht, dat beetje regen gaat ons niet tegenhouden”, klinkt het bij de Nederlandse studenten Noor Stroeken (18), Roos Palman (23) en Noor Kamerbeek (22).

Tienduizend studenten vieren op het Sint-Jansplein. 

Tienduizend studenten vieren op het Sint-Jansplein. ©  Joris Herregods

Met tienduizend waren ze op het Sint-Jansplein en dan zijn de fuifbeesten van het openingsfestival op de Bist in Wilrijk nog niet meegeteld. Daar zette ASK-Stuwer, de overkoepelende club van de campussen Drie Eiken, Middelheim en Groenenborger, haar schouders onder, waar vanaf 19u ook een zomerbar geopend werd.

En ook studentenplatform STAN heeft nog wat in petto voor de studenten. Donderdag 30 september wordt er vrolijk verder gefeest op Linkeroever tijdens Studay. Net zoals de evenementen van maandag, moeten studenten ook hiervoor een Covid Safe Ticket kunnen tonen.

“Hier kijken we al weken naar uit”

De Nederlandse studenten Noor Stroeken (18), Roos Palman (23) en Noor Kamerbeek (22) begonnen vorig jaar, in volle coronacrisis, aan hun opleiding op de UAntwerpen. “We zitten hier al een jaar op kot, maar hebben nog niets van het studentenleven kunnen ontdekken”, zegt het drietal. “Ook van onze studiegenoten kennen we vrijwel niemand. Gelukkige hebben we elkaar gevonden, maar het was toch moeilijk om als internationale student onze weg te vinden. Dus nee, dat beetje regen gaat ons niet tegenhouden om te feesten en te genieten. Of misschien gaan we toch even snel naar ons kot om droge kleren aan te trekken”, lachen ze.

Ook op de Bist in Wilrijk was het feest. 

Ook op de Bist in Wilrijk was het feest. ©  Joris Herregods

“We gaan gewoon door feesten”, klinkt het bij studenten Nils en Bernt Dedroog (20), Kiani Dingenen (21), Evelyn Pols (21) en Alexe Meeusen (20) uit Schoten. We treffen ze aan de bar, gehuld in poncho’s die ze daarnet in het Kruidvat hebben gekocht. “Dus een klein puntje van kritiek, volgende keer mogen ze dat wel voorzien”, zegt Kiani. “Maar daar liggen we nu niet wakker van, we moeten alle feestjes die vorig jaar niet konden doorgaan inhalen.”

Dorstig gevoel

“Na vorig jaar blijven we met een heel dorstig gevoel achter”, zegt Kiani. “Dat gaan we vandaag verhelpen. En morgen niet naar de les.” “Jawel, jawel!”, probeert Alexe het nog te redden. Morgen zal blijken wie aan het langste eind trekt.

Anton Wouters (22) uit Sint-Katelijne-Waver, student aan de KU Leuven, en Laura Roggemans (20) uit Walem, studente aan de Kdg zijn ook van de partij. “Het is mijn vijfde studentenjaar, dus ik ken het studentenleven van voor corona maar al te goed. Ik weet dus ook wat ik heb gemist vorig jaar. Maar het doet enorm veel deugd om hier te zijn. En hoelang het ook geleden is, je wordt het heel snel terug gewoon. Het is terug zoals het was.”

“Ik ben blij dat alles terug normaal is”, zegt Laura. “Zonder afstand houden en mondmaskers dragen. Iedereen moest een Covid Safe Ticket tonen bij het binnengaan, dat is toch geruststellend, vooral omdat je dan nergens op moet letten.”

©  Joris Herregods

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio