©  BELGA

Vanaken en Clement over clash met RB Leipzig: “We kunnen elke ploeg pijn doen”

Na de sterke prestatie tegen PSG op de eerste speeldag van de groepsfase van de Champions League trekt Club Brugge dinsdag naar RB Leipzig. De Duitsers zijn op hun hoede voor blauw-zwart, dat indruk maakte tegen Messi en co. Maar hoe zien ze bij Club uit naar de partij? Clement en Vanaken straalden alvast vertrouwen uit op de persconferentie maandag.

red

Hans Vanaken schoof met zijn coach aan voor de persconferentie van Club Brugge, een dag voor het uitduel in de Champions League bij RB Leipzig. De tweevoudige Gouden Schoen straalde veel vertrouwen uit. “Met onze kwaliteiten kunnen we elke ploeg in de problemen brengen”, klonk het zelfzeker.

“Het klopt dat het gelijkspel tegen PSG ons vertrouwen heeft gegeven”, begon Vanaken. “Ons spel was die avond heel compleet. Maar morgen wordt het een heel andere match. Leipzig speelt heel ander voetbal. Ze zullen meer pressing geven op de bal. Ze zijn in de omschakeling heel sterk en dat is heel anders dan PSG. Dit weekend zijn ze nog van systeem veranderd, ze speelden nu met een driemansdefensie. Het wordt afwachten hoe ze tegen ons zullen aantreden. We gaan er in elk geval in onze eigen filosofie vol tegen aan.”

Leipzig wordt geroemd voor zijn dynamische spel, een speelstijl die Club Brugge in België weinig tegenkomt. Toch is het spel Vanaken niet onbekend. “Weinig teams voetballen zoals Leipzig, maar we hebben in het verleden ook al tegen Salzburg (de zusterclub van Leipzig, red.) gespeeld. Zij speelden op dezelfde manier. En ook Oostende-coach Alexander Blessin hanteert veel facetten van hun spel. Het is aan ons als spelers om morgen onze opdrachten proberen zo goed mogelijk uit te voeren. We hebben onze kwaliteiten en kunnen elke ploeg pijn doen. Het gevaar komt bij ons ook vanuit verschillende hoeken. Als je een ploeg als PSG in de problemen kan brengen, één van de beste ploegen ter wereld, dan kan je dat tegen elke ploeg. En dat moeten we morgen ook doen.”

 

 ©  BELGA

Clement: “Willen onze voet naast Leipzig zetten”

Als je zo’n prestatie als tegen PSG een keer of drie kan doen, dan ga je naar een ander niveau, zowel als ploeg als als club”, vertelde Philippe Clement. Leipzig was de voorbije weken matig aan het seizoen in Duitsland begonnen, maar afgelopen weekend haalde de Duitse vicekampioen wel vernietigend uit tegen Hertha Berlijn. Het werd 6-0, maar dat verraste Clement niet. “Het is niet zo dat Leipzig plots goed speelde”, legde hij uit. “Enkele weken geleden tegen Bayern München (1-4 nederlaag, red.) speelden ze ook al top. Alleen ontbrak de efficiëntie af en toe. Ze hebben ook een beetje zitten zoeken en dit weekend viel alles dan in z’n plooi.”

“We moeten afwachten in welk systeem ze morgen zullen spelen”, ging Clement verder. “Dit weekend zijn ze teruggeschakeld naar een driemansdefensie. Voordien speelden ze met vier achteraan. Maar wij gaan ons niet helemaal aanpassen. We gaan ons eigen spel spelen, zoals we dat altijd doen. Mijn spelers hebben die stappen ook gezet. Dat hebben ze de vorige jaren al bewezen in de Champions League. Ik heb met Club al verschillende Europese stunts meegemaakt. Tegen PSG was zo’n stunt. Als je zoiets een keer of drie kan doen, dan ga je naar een ander niveau, als ploeg en als club.”

“We willen onze voet naast een sterke ploeg als Leipzig zetten. Hier een punt halen zou al een stunt zijn, winnen zou natuurlijk een nog grotere stunt zijn. Maar we mogen nu nog niet focussen op het resultaat. Iedereen moet in eerste instantie zijn niveau halen en sommige jongens moeten nog boven hun niveau uitstijgen. We gaan proberen spelen met overtuiging en lef. We moeten onder hun pressing kunnen uitvoetballen. Het geloof is aanwezig.”

Met Leipzig treft Club dinsdag een dynamische ploeg, met veel snelheid en sterk op de tegenaanval. De Duitsers lijken vooraf niet meer te kunnen verschillen van PSG, een ploeg die vooral uitgaat van balbezit. “Het klopt dat Leipzig een heel andere ploeg is dan PSG”, erkende Clement. “Ze hebben geen grote sterren, of althans nog niet. In sommige jongens, zoals Christopher Nkunku, zie ik wel toekomstige sterren. Hij kan zeker bij een nog grotere ploeg terechtkomen. Maar zo zijn er bij ons ook spelers, die ooit nog op een hoger niveau kunnen spelen. We hebben nog altijd een jonge ploeg. Dit is voor veel jongens de ideale leerschool. In de Champions League kan je snel stappen zetten. Tegen PSG hebben we dat al gedaan. Eigenlijk hadden we die match dan ook moeten winnen. Maar zo doe je ervaring op.”

 

 ©  BELGA