©  RR

Vastgoedmakelaar verwacht extra werk door aanpassing registratierechten: “Voor jonge gezinnen neemt drukte nog toe”

Antwerpen -

De Vlaamse regering wijzigt de registratierechten voor vastgoed. Voor een eerste woning worden ze de helft goedkoper: van 6% naar 3%. Voor een tweede woning stijgen ze van 10% naar 12%, een vijfde erbij. Tegelijk verdwijnt het systeem van meeneembare registratierechten. “Dit zal extra drukte teweegbrengen. Laat je adviseren”, reageren ze bij Heylen Vastgoed.

LEES OOK: Wat zullen nieuwe registratiekosten met de woningprijzen doen? Experts verwachten rush op deel van de markt

Bij Heylen Vastgoed vinden ze de maatregel – die wellicht op 1 januari ingaat – positief, zeker na een periode van fors gestegen prijzen. “Het is een goede en terechte maatregel om jonge gezinnen – met de minste koopkracht – tegemoet te komen”, zegt bestuurder Cédric ­Vanhencxthoven. “Hoe lager de registratierechten, hoe lager de drempel om te springen naar een andere droomwoning. Voor de jonge gezinnen was het al druk op de woningmarkt en dat zal wellicht na 1 januari nog toenemen. Maar er kunnen natuurlijk nu al afspraken worden gemaakt.”

Ook voor kopers van een tweede woning zal het de komende tijd druk zijn. “Zij hebben er nu belang bij om vóór 1 januari de knoop door te hakken en zo de extra registratierechten (12% in plaats van 10%, red.) te vermijden. Dat maakt het voor verkopers natuurlijk heel interessant.”

“De timing van de akte is nu van groot belang. Daarom raden we zowel kopers als verkopers aan om zich goed te laten begeleiden. Onze experts bereiden zich al voor.” (cm)

LEES OOK: 15 jaar Heylen Vastgoed: “Moeilijk om nog een betaalbare woning te vinden? Het zal nog erger worden”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER