Kenner Astrid Centner taxeert de Oude Meester van Marcel en Maria. Conclusie: niet veel waard want slecht gerestaureerd. 

Kenner Astrid Centner taxeert de Oude Meester van Marcel en Maria. Conclusie: niet veel waard want slecht gerestaureerd. © JAA

Kunstkenners Christie’s overrompeld op taxatiedag: veel kunst maar ook kitsch op zolder

‘s-Gravenwezel -

De Vogelenzang was maandag ook een kunstgalerij. Wereldbekend veilinghuis Christie’s had vier van haar Europese specialisten naar de brasserie gestuurd om de waarde van door bezoekers aangevoerde juwelen, horloges en schilderijen naar waarde te laten schatten. Het werd een kleine overrompeling, maar tussen de verhoopte kunst zat ook veel kitsch.

Jan Auman

Christie’s bestaat sinds 1766. Het gebeurt niet zo vaak dat haar specialisten in onze regio neerstrijken. Misschien lag het aan de uitstraling van het veilinghuis, maar al van lang voor 11 uur moest De Vogelenzang-uitbater Yannick Vreugde het historische cafégedeelte vooraan vrijmaken als wachtzaal.

In totaal wel een paar honderd mensen afkomstig uit de hele provincie kwamen hun kleinoden aanbieden. Die hebben ze in de meeste gevallen ooit geërfd en ze vragen zich al lang af of die nu eigenlijk wat waard zijn. Soms hadden de eigenaars hun al dan niet van zolder geplukte schatten goed verpakt in schokvrije koffertjes. Anderen hadden blijkbaar minder hoop en hielden het bij krantenpapier als bescherming. Juwelenspecialist Jessica Koers, uurwerkkenner Alexandre Gouverneyre, Oude Meesters-autoriteit Astrid Centner en Pauline Haon, die haar sporen verdiende met het schatten van meer recente kunst, zouden normaal om 17 uur weer vertrekken. Maar hun consultatie in De Vogelenzang liep flink uit.

Koekoek

De zussen Kristien, Lieve en Myriam, die op verschillende plaatsen in de Voorkempen wonen, toonden twee schilderijen die ze van hun vader hebben geërfd. “Het kleinste blijkt recent van datum en weinig waardevol. Dat ligt mogelijk anders bij de grote Willem Koekoek. Voor dit werk uit de 18de eeuw zouden we in Nederland mogelijk een paar duizend euro kunnen krijgen. Al is dat niet zeker, want er waren blijkbaar meerdere artistieke Koekoeks actief. En hoe dan ook is het niet eens zeker of we deze werken wel van de hand willen doen. Ze hebben voor ons alle drie best veel emotionele waarde”, vertelt Kristien.

De  zussen Kristien, Lieve en Myriam met de erfstukken van wijlen hun vader, die verzot was op antiek.

De zussen Kristien, Lieve en Myriam met de erfstukken van wijlen hun vader, die verzot was op antiek. © JAA

Bakker De Keersmaeker

Ook Marcel Wegner en Maria Van den Heuvel zijn vanuit buurgemeente Schoten gekomen met een erfstuk: een ‘Frans Vinck’ (1827-1903). “Er hangen schilderijen van deze Antwerpse kunstschilder in de OLV Kathedraal”, weet Marcel zeker. “Mijn ouders hebben het destijds voor 50.000 frank overgekocht van bakker Louis De Keersmaeker”, weet Maria. “Het past niet bij ons interieur en we vroegen ons af of het de moeite zou lonen om het te laten veilen. Maar de kenner van Christie’s heeft ons weinig hoop gegeven. Het doek blijkt wel authentiek, maar raakte verminkt door een onoordeelkundige restauratie. Wellicht wordt het dan toch De Kringwinkel als eindbestemming.”

Marcel Wegner en Maria Van den Heuvel met hun ‘Frans Vinck’, een voorstudie voor een portret, waarschijnlijk van een Antwerpse  edelman

Marcel Wegner en Maria Van den Heuvel met hun ‘Frans Vinck’, een voorstudie voor een portret, waarschijnlijk van een Antwerpse edelman © JAA

Grootmoeder

De zussen Vera en Anita Ryssens uit Brecht tonen hun schilderij met daarop een boerin met haar twee kindjes. “Die hing al aan de muur bij grootmoeder toen we zelf zo oud waren als die kindjes op het doek. Wat het ook waard is, ik laat het zeker bij mij thuis aan de muur hangen. Ik wil wel graag weten wie het gemaakt heeft en wat het tafereel uitbeeldt”, vertelt Anita, terwijl ze met haar zus geduldig hun taxatiebeurt afwachten.

De zussen Vera en Anita Ryssens met hun aangeboden schilderij. Aan de muur hangt een ‘Erik Willems’, vader van De Vogelenzang-uitbater Alain Willems.

De zussen Vera en Anita Ryssens met hun aangeboden schilderij. Aan de muur hangt een ‘Erik Willems’, vader van De Vogelenzang-uitbater Alain Willems. © JAA

Art-deco-broche

“We stonden zelf wat te kijken van de opkomst hier. En er zaten best waardevolle items tussen”, evalueert Jessica Koers van Christie’s de ‘catch of the day’. “Er zijn enkele Oude Meesters opgedoken die verder onderzoek vergen en in mijn rayon was een art-deco-broche de hoogvlieger. Het sieraad was in de jaren twintig van de vorige eeuw gekocht in New York.”

“De dame die hem liet inspecteren, draagt hem niet meer. Ze lijkt van plan om hem te verkopen en hij kan best wat opbrengen. Die nazorg van verkoop nemen wij indien gewenst graag voor onze rekening. Onze vertrouwdheid met alle mogelijke kunstcentra ter wereld is daarbij zeker een troef”, besluit Koers.

Het viel tijdens onze reportage op dat de mensen die juwelen en sieraden lieten taxeren blijkbaar discreter ingesteld waren dan wie met een schilderij kwam aandragen. Van voorwerpen vervaardigd uit edelmetalen wordt blijkbaar automatisch uitgegaan dat ze veel waard zijn en mensen lopen daar begrijpelijk dan niet graag mee te koop. ( jaa)

De experten van Christie’s namen ondanks de toeloop uitgebreid de tijd om de aangevoerde kunst te onderzoeken.

De experten van Christie’s namen ondanks de toeloop uitgebreid de tijd om de aangevoerde kunst te onderzoeken. © JAA

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio