Pastoor Alvi, hier in de kerk van Massenhoven bij het heropstarten van de erediensten na de coronalockdown.  

Pastoor Alvi, hier in de kerk van Massenhoven bij het heropstarten van de erediensten na de coronalockdown.  ©  Kevin Verboven

Pastoor Alvi vertrekt naar pastorale eenheid Heilige Veronica

Zandhoven, Ranst, Schoten -

Pastoor Alvi Vasquez (51) ruilt vanaf 1 november de pastorale eenheid Sara en Abraham (Zandhoven/Ranst) in voor de pastorale eenheid Heilige Veronica (Schoten/Schilde/Wijnegem/Borsbeek/Wommelgem). Voor de pastorale eenheid Sara en Abraham zoekt het bisdom Antwerpen een nieuwe priester.

Kristin Matthyssen

Pastoor Alvi werd in januari 2016 benoemd in de pastorale eenheid Sara en Abraham. Hij kwam toen vanuit de Spaanse Pyreneeën op een boogscheut van het bedevaartsoord Lourdes. Twintig jaar eerder had hij zijn moederland Colombia in Zuid-Amerika, waar toen nog een burgeroorlog woedde, ingeruild voor Spanje om daar voor priester te studeren.

Pastoor Alvi staat bekend als iemand die graag met jongeren werkt. Zo zette hij in 2018 een uitwisselingsprogramma met Zandhovense jongeren op in zijn geboortedorp Villaricca in Colombia. Normaal was het de bedoeling om in de zomer van 2020 terug te gaan, maar corona stak daar een stokje voor.

Pastoor Alvi krijgt nu een nieuwe benoeming in de pastorale eenheid Heilige Veronica, waar hij het team zal versterken in Schoten, Schilde, Wijnegem, Borsbeek en Wommelgem. “Hij heeft die nieuwe benoeming zelf gevraagd”, vertelt vicaris Wim Selderslaghs. “Tegenwoordig zijn de benoemingen voor een termijn van zes jaar. Eenmaal ze de taal, cultuur en de werking van onze structuren hier kennen, vinden buitenlandse priesters het soms verfrissend om met een nieuwe blik ergens in een andere pastorale eenheid te beginnen. We zagen het ook bij de Indische priester Abraham, die in Brasschaat was en na drie jaar een nieuwe benoeming is aangegaan in Essen en Kalmthout. Of pater David uit Kasterlee die naar Dessel-Retie-Postel is gegaan. Die mensen komen van zo ver, dat een andere pastorale eenheid in hetzelfde bisdom niet echt een verhuizing is voor hen. Het is misschien raar om te vertrekken als je goed ingewerkt bent, maar op de gewone arbeidsmarkt zie je ook steeds minder mensen die levenslang voor hetzelfde bedrijf werken.”

Waarschijnlijk zal pastoor Alvi in de pastorie van de parochie Sint-Cordula in Schoten gaan wonen, waar de in mei 2020 overleden en bijzonder geliefde pastoor Flor Stes (78) vroeger zo veel parochianen ontving.

Pastoor Alvi zal zondag 31 oktober om 9.30u nog een afscheidsviering in de Sint-Amelbergakerk in Zandhoven voorgaan. De parochianen in de pastorale eenheid Heilige Veronica mogen zich verwachten aan een moderne, sportieve priester die zich graag met de fiets verplaatst.

Zijn keuze voor de nieuwe benoeming staat los van het kerkenbeleidsplan dat nu ontvouwen wordt voor de parochiekerken van Zandhoven en Ranst. Voor de pastorale eenheid Sara en Abraham zal het bisdom nu een nieuwe priester zoeken. “Die komt er zeker, maar nog niet in november”, zegt de vicaris.