De vijf finalisten. 

De vijf finalisten. ©  Stad Antwerpen

Hofkamer van huis Den Wolsack en Paardenmarkt 47 winnen Erfgoedjuweel 2021

Antwerpen -

De Hofkamer van huis Den Wolsack en de woning met winkel op de Paardenmarkt 47 hebben respectievelijk de jury- en publieksprijs van Het Erfgoedjuweel 2021 gewonnen. Dat is de monumentenprijs van de stad Antwerpen. Beide winnaars krijgen 4.000 euro. Enkele erfgoedliefhebbers die deelnamen aan de publieksstemming kregen een overnachting voor twee in hotel August, de publiekswinnaar van 2019.

De Antwerpse monumentenprijs wordt om de twee jaar uitgereikt. Dit jaar konden de genomineerden hun prijzen ophalen in de Handelsbeurs in Antwerpen die werden overhandigd door burgemeester Bart De Wever (N-VA) en Edith Wouters, lid van de vakjury.

“De Hofkamer is een pronkkamer uit de 18e eeuw die op een zucht van het stadhuis ligt”, zegt de organisatie over de publiekswinnaar. “De restauratie werd met grote precisie uitgevoerd, de plek krijgt niet alleen de uitstraling van weleer, maar ook een publieke invulling als ontvangst- en vergaderruimte”.

De prijs van de jury ging dus naar de Paardenmarkt 47. “Daar ligt een 17e-eeuwse winkelwoning met tot voor kort een onopvallende gevel.” De jury apprecieerde de kwalitatieve aanpak en het oog voor detail bij de restauratie, maar vooral dat het een goede oplossing biedt voor de hedendaagse problematiek van wonen boven winkels.

De winnaars zijn alvast trots op hun prijs, de gebouwen zijn dan ook zeker een bezoekje waard.

Interieur Paardenmarkt 47. 

Interieur Paardenmarkt 47. ©  Stad Antwerpen

Oude Beurs. 

Oude Beurs. ©  Herita

 SVO

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio