© RTV

Oud-gemeentehuis wordt toeristisch belevingscentrum met passende trouwlocatie

Mol -

Het gemeentebestuur van Mol wil het oud gemeentehuis op de Markt tegen eind 2023 renoveren. Het iconische witte gebouw wordt daarbij een modern toeristisch belevingscentrum met een passende trouwlocatie.

Het witte voormalig gemeentehuis op de Markt is al ruim twee eeuwen een van de meest vertrouwde historische beelden van Mol. Vandaag huisvest het iconische gebouw de Molse dienst voor toerisme, maar het gebouw is dringend aan een grondige renovatie toe. “Dat geeft de kans om een hedendaags en belevingsvol onthaal te realiseren voor toeristen en bezoekers, maar daarnaast is het voor veel Mollenaars een droom om het oud-gemeentehuis opnieuw te gebruiken als locatie om te trouwen”, zegt burgemeester Wim Caeyers (CD&V).

Architectenbureau ARAT uit Herentals heeft nu een voorontwerp uitgewerkt voor de renovatie van het gebouw die de vertrouwde witte gevel van het gebouw respecteert. De benedenverdieping wordt bij de renovatie omgevormd tot een modern toeristisch belevingscentrum. Zo wordt het toeristisch infokantoor een attractie op zich waarbij gezinnen op ontdekkingstocht kunnen ‘in het kabinet van de burgemeester’.

Lift

Tussen de verschillende ruimtes op de gelijkvloerse verdieping creëert het architectenbureau veel open ruimte, met respect voor de historische indeling en de trappenhal. Er komt ook publiek toegankelijk sanitair op de gelijkvloerse verdieping. De kantoorruimtes van de dienst toerisme verhuizen naar de eerste verdieping.

De zolderruimte van het gebouw wordt omgevormd tot de unieke trouwlocatie. Doordat de dakstructuur van het pand 30 centimeter wordt opgetild, krijgt de zolder voldoende plaats voor een multifunctionele ceremoniële ruimte voor maximaal vijftig personen die dankzij een lift ook toegankelijk is voor mensen met een mobiele beperking. Door de installatie van de lift en een nieuwe zoldertrap ontstaat er aan de achterzijde van het gebouw een glazen dakuitsprong. Die biedt iedereen een uniek uitzicht op de achterliggende kerktoren en vooraan op de Markt.

Onzichtbare ramen

Aan de achterzijde van het gebouw maken de huidige vijf ramen plaats voor onzichtbare ramen. In het oorspronkelijke gemeentehuis waren er namelijk geen ramen, een beslissing van de Franse machthebbers destijds. De ramen werden later geplaatst tijdens het Nederlandse bewind. Het nieuwe ontwerp combineert beide werelden. Zo zijn er wel ramen voor de vereiste lichtinstroom naar binnen, maar die worden onzichtbaar gemaakt door middel van geperforeerde, lichtdoorlatende, witte gevelplaten.

De renovatie van het oud-gemeentehuis is een investering van 1,5 miljoen euro. Die wordt deels gefinancierd met subsidies vanuit Erfgoed Vlaanderen. De bedoeling is dat de renovatiewerken na de bouwvakantie van 2022 van start gaan, zodat de renovatie eind 2023 volledig klaar is. Tijdens de werkzaamheden verhuist de toeristische dienst tijdelijk naar de voorzijde van site De Zwaan op de Markt.

  (Tommy Maes )

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio