Een nieuw ongeval stelt de situatie nog wat meer op scherp. 

Een nieuw ongeval stelt de situatie nog wat meer op scherp. © RR

Buurt vraagt trajectcontrole: “Racebaan nodigt uit tot hard rijden”

Booischot -

Een nieuw ongeval op de Kleine Steenweg in Booischot (Heist-op-den-Berg) doet de buurt nogmaals om maatregelen vragen. Een trajectcontrole zou een goede oplossing kunnen zijn volgens de omwonenden, het gemeentebestuur belooft de situatie te bekijken.

Bert Provoost

“Heel vaak loopt de waanzin die je hier dagelijks ziet goed af. Deze keer dus niet. Er was dit weekend een zwaar ongeval, we vragen ons af wat er nog moet gebeuren vooraleer er eindelijk iets gaat veranderen. We hebben duidelijk zichtbare snelheidsremmende maatregelen nodig”, zegt bewoner Peter Verdonck, die namens de buurt het woord voert.

Als mogelijke oplossing wijst de buurt naar het voorbeeld van de Mechelbaan. “Daar is wél een trajectcontrole ter waarde van 159.000 euro geïnstalleerd in de bebouwde kom, terwijl dat voor de Kleine Steenweg voorlopig blijkbaar niet kan. Nochtans zijn het twee buurten met een identiek profiel. Al het zware vrachtvervoer dat uit de richting Mechelen en Lier komt, draait de Mechelbaan in. Al het vrachtvervoer uit de richting Aarschot draait de Kleine Steenweg in. Dit is geen pleidooi om alle vrachtwagens te weren. Maar wij vinden hier wel dat als je ze door onze straat jaagt, je dan prioritair moet zorgen dat die veilig en leefbaar is.”

Losgeslagen gekken

Volgens de buren zijn er al heel wat ongevallen gebeurd. “Het gaat over ongelukken met dodelijke afloop of zware letsels en auto’s die tegen gevels aan knallen. Of gevallen waarbij voortuinen worden omgeploegd of waarbij tegen op een oprit geparkeerde auto’s gebotst wordt. Al die dingen zijn de voorbije jaren gebeurd in deze straat.”

“Heel veel ouders rijden met hun kindjes ’s ochtends met de fiets naar school via de Kleine Steenweg. Er zijn hier dagelijks losgeslagen gekken die voorbij vrachtwagens scheuren, rakelings langs ouders met kindjes op het fietspad. Het lijstje met ongevallen indachtig is het lang niet denkbeeldig dat hier ooit kinderen van hun fiets worden gemaaid. De inrichting van onze bebouwde kom, met een racebaan tussen twee bochten die uitnodigt tot hard rijden, heeft daar veel mee te maken”, aldus Peter.

Straat op de lijst

Schepen van Mobiliteit Katleen Vantyghem (N-VA) zegt dat de politie nog geen uitsluitsel heeft kunnen geven over de precieze oorzaak van het laatste ongeval. “De verkeersborden van vijftig kilometer per uur zijn correct aangebracht, maar het is inderdaad zo dat de snelheidslimiet in de praktijk te weinig wordt nageleefd. Er blijft een probleem van overdreven snelheid. Daarom zullen we in onze mobiliteitswerkgroep verder bekijken hoe we dit kunnen verbeteren.”

“Een trajectcontrole is daarbij een mogelijkheid, we nemen de Kleine Steenweg mee op in onze lijst van mogelijke locaties. Al blijkt in de praktijk dat er op dit moment heel wat tijd nodig is om alles in orde te brengen om de huidige trajectcontroles operationeel te krijgen. Ook andere opties zoals snelheidsremmende elementen kunnen overwogen worden. We maken er alleszins werk van”, aldus de schepen.MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio