Shamisa Debroey met haar eerste kinderboek, aan haar muurschildering vlak bij de Adegemstraat in Mechelen. 

Shamisa Debroey met haar eerste kinderboek, aan haar muurschildering vlak bij de Adegemstraat in Mechelen. © Stijn Van de Sande

Illustratrice Shamisa Debroey schrijft eerste kinderboek: “Kleine dingen zijn soms het belangrijkste”

Mechelen -

Illustratrice en schrijfster Shamisa Debroey uit Mechelen brengt een eerste kinderboek uit. In De allerbeste uitvinding van de hele wereld vertelt ze het verhaal van Lola. Zij probeert er alles aan te doen om haar broer Lander opnieuw gelukkig te maken. “Maar uiteindelijk leert ze dat de kleinste dingen soms de grootste impact hebben”, zegt de schrijfster.

Stijn Van de Sande

Shamisa Debroey (32) woont al een tijdje in Antwerpen, maar groeide op in Mechelen. Ze verzorgt de programmatie bij deSingel en organiseert culturele activiteiten, maar ze is ook schrijfster en illustratrice. Zo prijkt er in het Mosselschelpstraatje, een zijstraat van de Adegemstraat in Mechelen een muurschildering van haar hand en maakte ze ook de graphic novel Verdwaald. Daar komt nu ook een kinderboek bij.

“Het boekje heet De allerbeste uitvinding van de hele wereld en gaat over Lola en Lander, een zus en haar jongere broer”, vertelt ze. “Lola is continu bezig met dingen uit te vinden. Ze is dan ook de beste uitvinder van de wereld, of dat vindt ze zelf toch. Haar broer daarentegen is wat ongelukkig. Om die droefheid op te lossen verzint ze heel wat nieuwe dingen. Maar wat ze ook probeert, haar uitvindingen blijken Lander niet op te vrolijken.

“In haar hoofd reist Lola de hele wereld rond en vindt ze de gekste dingen uit, zoals een robot die gedichten schrijft”, zegt Shamisa. “Maar uiteindelijk leert ze dat de kleinste uitvinding soms de grootste kan zijn. Dat ook simpele dingen die zomaar voor het grijpen liggen een grote impact kunnen hebben. Want het enige wat Lander écht nodig heeft om niet meer zo droevig te zijn, is een knuffel van zijn zus.”

Diversiteit

“Het was niet altijd makkelijk om een kinderboek te schrijven”, klinkt het. “Je moet volledig anders denken dan wanneer je iets maakt voor volwassenen, maar het was wel een heel fijne ervaring. Ik kon mijn fantasie en creativiteit de vrije loop laten gaan. Tijdens het schrijven kreeg ik ondersteuning van Literatuur Vlaanderen binnen een traject voor meer diversiteit in kinderboeken. Lola en Lander zijn twee kindjes van kleur. Op die manier wil ik ook zelf bijdragen aan meer diverse kinderboeken.”

“Er zat meer dan een jaar tussen het allereerste idee voor dit boek en het verschijnen ervan, maar dit smaakt zeker naar meer”, zegt Shamisa. “We zijn nu volop in gesprek met uitgeverij Horizon, dat in de toekomst nog sterker wil inzetten op kinderboeken. Ik hoop de komende jaren dan ook een hele reeks boeken over Lola en haar uitvindingen te kunnen maken.”

Raamtekening bij Salvator

De allerbeste uitvinding van de hele wereld is vanaf nu verkrijgbaar in de boekenwinkels en online via bol.com voor 15,99 euro. Ook bij boekhandel Salvator in de Befferstraat in Mechelen is het te koop. “Op zaterdagvoormiddag 9 oktober ben ik er ook aanwezig voor een signeer- en tekensessie. Ik zal er onder andere een grote tekening maken op de etalage. Iedereen is welkom voor een drankje en een babbel”, aldus Shamisa.

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio