Het skatepark in Berendrecht vormde opnieuw het decor voor een vechtpartij.  

Het skatepark in Berendrecht vormde opnieuw het decor voor een vechtpartij.  © evdw

Opnieuw ongeregeldheden op skatepark

Berendrecht -

Zondag in de vroege avond moesten verscheidene patrouilles van de Antwerpse politie uitrukken naar het skatepark aan de Dominicanenstraat voor een uit de hand gelopen vechtpartij. Aanleiding van het gevecht was een eerder incident.

Het skatepark aan de Dominicanenstraat vormde de jongste jaren al vaker het decor voor kleine en soms minder kleine schermutselingen en vechtpartijen. Ook afgelopen zondag moest de politie met verscheidene combi’s ter plaatse komen. De directe aanleiding was een felle ruzie die vorige donderdag plaatsvond, waarbij jongeren rake klappen uitdeelden. Ook toen moest de politie ter plekke komen.

Politiewoordvoerder Willem Migom : “Vorige week donderdag werd inderdaad om assistentie verzocht. Enkele jongeren wilden in de Dominicanenstraat gaan skaten. Andere jongeren uit de buurt gingen op de ramp liggen om dat te verhinderen. Ze zetten er ook enkele fietsen op. Toen een skater een fiets wilde verplaatsen, liep het mis en vielen er klappen. Er werd een pv opgemaakt.”

In 2013 opende het skatepark met veel animo.

In 2013 opende het skatepark met veel animo. © evdw

Zondag trokken de jongeren opnieuw naar het park om te skaten, ditmaal vergezeld van ouders en familieleden. Toen een van de jongens de agressieveling van donderdag herkende, volgde een confrontatie. Die liep uit de hand, waarbij het niet bij scheldwoorden alleen bleef.

Willem Migom : “De twee incidenten zijn dus aan elkaar gekoppeld. Er zijn diverse getuigen, maar die zijn wel allemaal betrokken partij. Een 58-jarige moest voor medische zorgen naar het Jan Palfijnziekenhuis in Merksem worden overgebracht. Andere lichtgewonden wilden geen medische bijstand. We hebben een tiental namen genoteerd en alle betrokkenen zullen worden uitgenodigd voor een verhoor. We blijven het incident op de voet volgen, zeker via ons wijkteam. We moeten vermijden dat een ruzie tussen enkele families nog verder uit de hand loopt en dat mensen het recht in eigen handen nemen.”

Het probleem van geweld op het skatepark is niet nieuw. Vier jaar geleden deden buurtbewoners al hun beklag op de districtsraad omdat een groep jongeren tussen 12 en 15 jaar het plein terroriseerde. Het districtsbestuur beloofde toen al om hier werk van te maken. Vorig jaar was skater en blogger Yannick Smolders het slachtoffer van agressief gedrag door een groepje jongeren.

Waarnemend districtsburgemeester Rudi Sempels (NV-A) : “We kunnen dit soort gedrag niet tolereren. We dachten dat het probleem onder controle was, maar dat is blijkbaar niet het geval. Toevallig staat er maandagavond op de agenda van de districtsraad een punt dat onder meer met dit probleem te maken heeft. Momenteel beschikt de polder over een gedeelde buurtregisseur. Maar die werkt voor het grootste deel van zijn opdracht in Ekeren. Wij vragen de stad nu om een fulltime buurtregisseur. Dat zou een deeloplossing voor dit probleem kunnen vormen.”

Een buurtregisseur richt zich op vormen van sociale en fysieke overlast en op samenlevingsproblemen. Hij of zij brengt alle mogelijke stedelijke en niet-stedelijke diensten en buurtverenigingen samen om problemen te helpen oplossen. De vraag van het district naar een eigen fulltime buurtregisseur lijkt goed getimed. Heel wat ouders durven hun kinderen niet meer laten spelen op het skatepark of in het vlakbij gelegen speeltuintje.

Het polderdistrict gaan ook opnieuw aandringen bij de stad Antwerpen om op het skatepark camera’s te plaatsen. “Dat deden we eerder al, maar die vraag zit blijkbaar nog altijd in de flow”, zegt Rudi Sempels.

Erik Vandewalle

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio