Sekou Camara van Houtvenne (links) probeert Quinten Van Goylen bij te halen. Camara zorgde zaterdagavond voor het enige doelpunt van Houtvenne tegen Lyra-Lierse.

Sekou Camara van Houtvenne (links) probeert Quinten Van Goylen bij te halen. Camara zorgde zaterdagavond voor het enige doelpunt van Houtvenne tegen Lyra-Lierse. © smb

Nieuwkomer Hannes Smolders kan nieuwe nederlaag Houtvenne niet voorkomen

Houtvenne bleef zaterdagavond na een meer dan verdienstelijke wedstrijd tegen leider Lyra-Lierse met lege handen achter. Vooral in de tweede helft kon de ploeg van trainer Geert Van Dessel de wedstrijd een aantal keer laten kantelen, maar scoren lukte onvoldoende zodat heet efficiëntere Lyra-Lierse de volle buit meegraaide.

Erwin Vandenbergh

De eerste verrassing van de avond was Hannes Smolders te zien opwarmen bij de thuisploeg. De 23-jarige verdediger was tot voor kort actief bij Lierse Kempenzonen. Smolders verscheen aan de aftrap en zette heel de wedstrijd lang de lijnen uit in de groen-rode defensie.

“Ik tekende pas eind vorige week bij Houtvenne”, vertelt de Lierenaar. “Het is allemaal heel snel gegaan. Na een goede babbel met de trainers van Houtvenne heb ik mijn beslissing genomen en tekende ik een contract tot het einde van het seizoen. Lierse Kempenzonen had blijkbaar zijn redenen om niet langer samen in zee te gaan.”

Smolders verdiende eerder zijn sporen al bij KV Mechelen en komt nu in de tweede afdeling terecht. Dat moet toch aanpassen zijn?

“Het is inderdaad de eerste keer dat ik in deze reeks terechtkom, maar volgens mij is er weinig verschil tussen de verschillende reeksen in het nationale amateurvoetbal. Van ploeg tot ploeg kan de aanpak misschien anders zijn, maar globaal genomen komt het op hetzelfde neer. Je hebt kunnen zien dat wij als ploeg proberen te voetballen en dat we daar zeer ver mee geraken. Bij de 1-3-nederlaag die we leden, lijken mij de cijfers hoe dan ook overdreven.”

Hoger niveau

Houtvenne ging met een 0-1-achterstand rusten, maar verscheen gretig aan de aftrap van de tweede periode. Dat resulteerde in de gelijkmaker. Lyra-Lierse scoorde echter kort nadien opnieuw. In die fase van de wedstrijd waren er twee momenten die de match in een definitieve plooi legden. Een gelijkmaker van Houtvenne werd wegens buitenspel afgekeurd en er werd geen strafschop gefloten voor een mogelijk handspel.

“Ook in de duels had ik de indruk dat er minder werd toegelaten voor ons. Achteraf bekeken leek daar de sleutel van de match te liggen. Lyra-Lierse kon kort nadien de 1-3 scoren en dan weet je dat de wedstrijd gespeeld is. Wat mijn rol de komende weken bij Houtvenne zal zijn? Ik hoop mijn ervaring met de groep te kunnen delen en zo de ploeg naar een hoger niveau te tillen. Zoals je tegen Lyra-Lierse al kon zien, is het natuurlijk ook de bedoeling dat ik de nodige rust en stabiliteit in de verdediging en de organisatie breng. Ik ben vooral blij dat ik in een groep terechtkom waarin ik al heel wat jongens ken. Ik speelde met heel wat spelers eerder al samen.”

Na vier wedstrijden deelt Houtvenne de rode lantaarn met Hasselt. Er dienen dringend punten gesprokkeld te worden. “Dat is zo. Wie de match tegen Lyra-Lierse heeft gezien, weet welke kwaliteiten we tussen de lijnen brengen en beseft dat de punten op een bepaald moment wel zullen volgen.”