Lava stroomt terug op La Palma na pauze van twee uur

De lavastroom van de vulkaan Cumbre Vieja op het Canarische eiland La Palma was maandag even tot stilstand gekomen na een acht dagen durende uitbarsting. Die heeft grote verwoestingen aangericht en tot evacuaties en uitgaansverboden geleid. Intussen kwam de lavastroom terug op gang.

jvhBron: BELGA

Opnieuw was een grote zwarte wolk te zien boven de vulkaan. Het Vulkanologisch Instituut van de Canarische Eilanden (Involcan) postte op Twitter meteen twee foto’s van de aswolk.

De vulkaan was eerder op de dag plotseling stilgevallen, na een acht dagen durende uitbarsting die wijdverspreide verwoestingen heeft aangericht en tot evacuaties en uitgaansverboden heeft geleid.

Intussen is de luchthaven van het eiland weer open, aldus uitbater Aena in een tweet. De landingsbaan is vrijgemaakt van vulkanische as. Er waren volgens de website van de luchtvaartuitbater twee vluchten gepland van en naar La Palma.

Sinds de uitbarsting meer dan een week geleden begon, was het onduidelijk hoe lang ze zou kunnen duren. Maandag zei een vulkanoloog aan staatstelevisie RTVE dat dergelijke onderbrekingen niet ongebruikelijk waren.

De lavastroom naderde maandag de zee en was slechts 800 meter verwijderd van de westkust van het eiland, wat de autoriteiten ertoe aanzette een avondklok in te stellen voor verschillende nabijgelegen steden, aldus RTVE. Er kunnen namelijk giftige dampen ontstaan wanneer lava, met een temperatuur van 1.000 graden Celsius, in contact komt met zout water. 

De avondklok geldt voor de steden San Borondon, Marina Alta, Marina Baja en La Condesa. Mensen werden er verzocht hun huizen niet te verlaten en hun ramen en deuren gesloten te houden. Verdere evacuaties waren echter niet nodig, omdat degenen van wie de huizen in gevaar waren, al waren geëvacueerd. 

Het eiland telt in totaal 83.000 inwoners. Er zijn geen doden of ernstig gewonden gemeld sinds de uitbarsting van de vulkaan ruim een week geleden.