© Shutterstock

Inspecteurs misbruiken databank van politie

Hoogstraten, Merksplas, Rijkevorsel -

Twee inspecteurs van de lokale politie Noorderkempen riskeren een veroordeling door de correctionele rechtbank. Ze raadpleegden geregeld de databank van de politie voor privégebruik.

Medewerkers van de politie mogen de politiedatabank enkel raadplegen in functie van een lopend onderzoek. Twee inspecteurs van de politie Noorderkempen maakten herhaaldelijk misbruik van de databank om ook informatie op te zoeken voor andere doeleinden.

De twee politieagenten moesten maandag voor de correctionele rechtbank in Turnhout verschijnen en riskeren een veroordeling. Het misbruik kwam eind juni 2020 aan het licht. De twee betrokken inspecteurs werden onmiddellijk geschorst, maar mochten begin juli van dit jaar weer aan de slag gaan bij het korps in de gemeenten Hoogstraten, Rijkevorsel en Merksplas. “Deze problematiek speelt niet alleen in de politiezone Noorderkempen, maar ook in veel andere korpsen. Een mentaliteitswijziging is nodig”, benadrukte openbare aanklager Peter Van der Flaas. “Bij een van de twee beklaagden leek het wel of hij overdag niet anders deed dan in databanken te grasduinen. Hij beseft wel dat hij over de schreef is gegaan.”

Bij zijn andere collega bleef het aantal opzoekingen nog binnen de perken. Het Openbaar Ministerie vroeg om het tweetal opschorting van straf te geven. Volgens de verdediging zullen de twee inspecteurs geen tweede keer over de schreef gaan. Vonnis op 25 oktober. (bvdl)

MEER OVER Rechtbank Turnhout

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio