© robin utrecht

Aantal nieuwe coronabesmettingen regio Mechelen gedaald tot laagste niveau in bijna drie maanden

Regio -

Het aantal nieuwe bevestigde besmettingen met het coronavirus in onze regio is vorige week opnieuw licht gedaald. Dat blijkt uit de cijfers van Sciensano. De stad Mechelen dook voor het eerst sinds eind juli onder de honderd besmettingen. Er liggen ook iets minder mensen in het ziekenhuis.

Stijn Van de Sande

Uit de meest recente cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano blijkt dat er tijdens de week van zaterdag 18 tot en met vrijdag 24 september 235 nieuwe bevestigde coronabesmettingen werden geregistreerd. Dat zijn er 62 minder dan de 297 van vorige week en de week voordien. Het is ook het laagste aantal sinds begin juli. Toen werden er op een week tijd 232 nieuwe besmettingen geteld in de twaalf steden en gemeenten van het arrondissement Mechelen.

In absolute cijfers kende de stad Mechelen het grootste aantal nieuwe gevallen. Er werden 95 positieve tests afgenomen. Dat is wel een stuk minder dan de 138 van de week voordien. Het is bovendien het laagste aantal sinds eind juli. In Heist-op-den-Berg waren er 32 nieuwe besmettingen. Dat is wel een stijging ten opzichte van de 23 van vorige week. Willebroek daalt licht tot 25 besmettingen. Onderaan staan Nijlen, Duffel en Bonheiden met ieder slechts vier besmettingen.

Mechelen behoudt ook de hoogste incidentie, maar zakt onder de driehonderd. Omgerekend naar 100.000 inwoners en berekend over twee weken werden er 272 besmettingen geregistreerd. In Berlaar steeg het aantal besmettingen vorige week fors, en dat vertaalt zich in een hoge incidentie van 256. Willebroek telt omgerekend nog 210 besmettingen. Vier gemeenten hebben een incidentie die lager ligt dan honderd besmettingen: Bornem (89), Bonheiden (79), Lier (60) en Nijlen (30).

Minder gehospitaliseerden

Op vrijdag 24 september lagen er ook iets minder coronapatiënten in het ziekenhuis dan precies een week eerder. Het aantal gehospitaliseerden in de provincie Antwerpen zakte van 83 naar 76. 32 patiënten krijgen verzorging op de dienst intensieve zorgen. Dat is wel iets meer dan de 29 van de week voordien. Het aantal patiënten dat aan de beademing moet, bleef dan weer gelijk: 18.

283.810 twaalfplussers werden intussen minstens deels gevaccineerd. Dat is goed voor een vaccinatiegraad van 81,43%. Omdat er in deze fase van de vaccinatiecampagne nog maar weinig eerste prikken gezet worden, loopt het aantal volledig gevaccineerden bijna gelijk. 79,86% van de 12-plussers kreeg alle prikken die nodig zijn. Bij de volwassenen ligt de vaccinatiegraad een stuk hoger. Gemiddeld werd 92,90% van de 18-plussers in onze regio volledig gevaccineerd.