©  BELGA

POLL WK. Jullie vonden Belgische tactiek maar niets, bondscoach behoudt nipt vertrouwen

“In de toekomst moeten we misschien met meerdere kopmannen naar het WK”. Aan het woord in de wielerpodcast van onze zusterkrant Het Nieuwsblad was bondscoach Sven Vanthourenhout. En jij bent het daarover volledig met hem eens. Bekijk hier de resultaten van onze poll over het WK wielrennen!

Vincent Van Genechten

Na het WK in eigen land zonder Belgische wereldkampioen legden we je een vijftal vragen voor. De allereerste: “Was het juist om enkel Wout van Aert als kopman uit te spelen?” Liefst 63 procent van de meer dan 1.100 koersliefhebbers die onze poll invulden, antwoordden: ‘Nee.’

“Toen Wout na alle verplichtingen bij de bus kwam, heeft zich tegenover de hele selectie geëxcuseerd”, zei de bondscoach. “Voor mij hoefde dat niet. Topsport is menselijk. De dag voor het WK was hij nog super, dat was duidelijk te zien aan zijn waarden toen hij zaterdag op training een sprintje trok. Zondag was hij dat niet, pech.”

Vraag twee: “Hebben de Belgen verstandig gekoerst?” Ook hier een duidelijk antwoord: 55 procent vindt dat onze landgenoten geen slimme koers gereden hebben. Kritiek op de tactiek van Sven Vanthourenhout dus. “In de bus na de koers was iedereen enorm ontgoocheld. Het was zelfs Yves Lampaert die ervoor gezorgd heeft dat er bij meerdere renners tranen zijn gevloeid”, zei Vanthourenhout.

Op naar vraag drie: “Hadden de Belgen Remco Evenepoel meer als joker moeten uitspelen, als schaduwkopman?” Opnieuw is wielerminnend Vlaanderen streng: 66 procent zegt volmondig ‘ja’ op deze vraag. En 64 procent vindt dat de Belgen een unieke kans op de wereldtitel hebben gemist.

Veel kritiek dus, maar toch overleefde de bondscoach de vertrouwensstemming in onze poll, zij het nipt. Op de vraag “Is Sven Vanthourenhout de juiste man als bondscoach?” antwoordde 52 procent ‘ja’. “Ik ben best streng voor mezelf. Ik word afgerekend op resultaten en dit resultaat was niet goed”, zei hij daar zelf over.

Bekijk hieronder de exacte resultaten: