© Joren De Weerdt

COLUMN. Eeuwelingen

Leo De Nijn

Honderd worden, het is zeker geen uitzondering meer. In de maand september alleen zijn in Mechelen vijf honderdjarigen in de bloemen gezet. De Mechelse burgervader, Alexander Vandersmissen, gaat woensdag Margrietje Gooris in haar geboortedorp Muizen feliciteren omdat ze de kaap van de honderd heeft bereikt. Voor onze krant ga ik alsmaar meer op stap om de eeuwelingen te vereeuwigen op de foto.

De meesten halen de honderd in hun eigen gebouwde nestje. Tinneke Keller, die een paar weken geleden is overleden als oudste Mechelse inwoner, heb ik op haar 106de verjaardag nog rondjes zien maken op haar hometrainer. “Zo hou ik mijn spieren fit”, hoor ik ze in haar flatje in de Oscar Van Kesbeeckstraat nog zeggen. Ze is zeker niet de enige fitte eeuweling in mijn stad.

De cijfers liegen er niet om, zegt een bevriend huisdokter. Van hem verneem ik dat het aantal honderdplussers in ons land tijdens de laatste twintig jaar meer dan verdubbeld is. De evolutie naar de honderd is eigenlijk al in gang gezet bij het begin van de twintigste eeuw.

Of ik ook die richting wil uitgaan? Eigenlijk niet. Ik zie nu tijdens mijn journalistieke werk wel dat het aantal levensjaren is toegenomen, maar de levenskwaliteit maakte niet diezelfde beweging. Wat ik ook wel vaststel is dat ik meer honderdjarige vrouwen dan mannen op de foto zet. Ook hierbij moet ik dus het onderspit delven.

Nieuwsgierig dat ik ben, vraag ik steevast aan de eeuwelingen welke toverformule ze in petto hebben om hun leeftijd met drie cijfers te mogen schrijven. Moet je dan elke dag biest eten of toch gember? Het is nog niet wetenschappelijk bewezen dat ze de levensduur verlengen, maar wie weet blijkt deze combinatie over een paar jaar wel een nieuwe superfood te zijn. Geen alcohol drinken of is een glas per dag juist gezond?

De antwoorden die ik dan krijg zijn zeer uiteenlopend. Maar eentje komt altijd boven drijven: positief door het leven blijven gaan. Zelfs in tijden van corona. Laat dit een boodschap zijn voor ons allemaal.

MEER OVER Met andere woorden

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio