De 100-jarigen van Muizen: Virske Van den Berghe (links) en Margriet Gooris. 

De 100-jarigen van Muizen: Virske Van den Berghe (links) en Margriet Gooris. © Okra Muizen

100-jarige Virske uit Muizen: “Jullie zijn van mij nog lang niet af”

Muizen -

De seniorenvereniging Okra uit Muizen heeft twee leden in haar rangen die in september 100 jaar zijn geworden. Virske Van den Berghe en Margriet Gooris zijn twee Muizenaars die de kaap van 100 hebben bereikt. En ze gaan door. “Ik ben een burger van Muizen”, zegt eeuweling Virske met een brede glimlach.

Leo De Nijn

Honderd jaar geleden in de maand september zijn Margriet Gooris en Virske Van den Berghe geboren in Muizen. De twee zijn altijd actief geweest binnen de seniorenvereniging Okra, afdeling Muizen, en dus lieten ze daar de verjaardagen niet zomaar voorbij gaan. Zowel Virske, die begin deze maand honderd kaarsjes mocht uitblazen, als Margriet Gooris, die woensdag tot eeuweling wordt gebombardeerd, zijn in de bloemetjes gezet.

Margriet Gooris was zelf een actief bestuurslid. Ze sloot zich in 1987 aan bij Okra, waar ze in 1990 de taak van voorzitster op zich nam. Margriet lag aan de basis van de nieuwe activiteit ‘Gym voor senioren’ en organiseerde tal van dagreizen.

“In 1998 zijn we met het petanquespel begonnen en het doet mij plezier dat dit nog altijd op ons kerkplein in Muizen door de leden wordt beoefend”, zegt de trotse jubilaris, die nog steeds lid is van Okra. Margriet huwde met Hector Wielandts, die in 2002 is overleden. Uit hun huwelijk zijn drie kinderen geboren.

De jubilarissen met hun familie.

De jubilarissen met hun familie. © Okra Muizen

Burger van Muizen

Virske Van den Berghe noemt zichzelf een ‘burger van Muizen’. Ze woont nog steeds zelfstandig in haar woning in de Rubensstraat. Dat dankt ze vooral aan de steun van haar dochter Liliane, schoonzoon Jean en kleindochter Mireille. “Ik had graag lerares geworden, maar als jongste van een gezin met vijf kinderen waren er andere prioriteiten. Mijn moeder vond dat ik een job met toekomst moest leren. Zo ben ik ‘broekmaakster’ geworden bij een gekende kleermaker in Mechelen. Ik verdiende 5 frank (nu 12,5 eurocent, red.) per week. In de stiel heb ik mijn echtgenoot en kleermaker Frans Festraets leren kennen”, vertelt ze.

Frans is op zijn 84ste overleden. “Maar van mij zijn jullie nog lang niet van af”, glundert de 100-jarige. Van een woonzorgcentrum wil ze niet weten. De huisdokter brengt haar om de vier weken een bezoekje. “Die zegt dat Virske op weg is naar de 110 jaar”, zo stelde Okra-bestuurslid Hendrik De Vis tijdens de viering van beide eeuwelingen in zaal Rerum Novarum.

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio