©  Kioni Papadopoulos

Gedaan met “straffeloosheid” voor fietsdieven: bij betrapping meteen 250 euro boete

Gedaan met “straffeloosheid” voor fietsdieven, kondigt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) aan. Wie een fiets steelt en betrapt wordt, krijgt voortaan een “lik-op-stukboete” van 250 euro.

Van Quickenborne vindt dat justitie niet systematisch optreedt tegen de plaag van fietsdiefstallen, net omdat zwaardere vormen van criminaliteit de nodige aandacht opslorpen. Volgens de minister doen burgers vaak geen aangifte meer omdat ze het gevoel hebben dat er toch geen gevolg aan wordt gegeven. Wat dan weer leidt tot een vicieuze cirkel, want zo is het alweer een stuk minder motiverend om achter een fietsendief te gaan. Kortom: een frustrerende zaak, met als grote winnaar diegene die steelt.

Met de invoering van “lik-op-stukboetes” wil Van Quickenborne een signaal geven dat ook “kleine” criminaliteit wordt aangepakt. De boete bedraagt 250 euro en is onmiddellijk over te schrijven. Het digitale systeem wordt ook gebruikt voor de inning van verkeersboetes.

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne. 

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne. ©  BART DEWAELE

“Het systeem heeft als voordeel dat ‘kleine’ criminaliteit snel en kordaat wordt bestraft zonder politie en justitie te overbelasten. Vandaag moet de politie na een fietsdiefstal de verdachte eerst verhoren, al of niet in het bijzijn van zijn advocaat, waarna het parket de vervolging opstart”, zegt hij. Recidivisten en georganiseerde bendes zullen wel meteen vervolgd worden en voor de rechter verschijnen. (phu/blg)