Het peloton baant zich een weg doorheen een massa mensen in Antwerpen. 

Het peloton baant zich een weg doorheen een massa mensen in Antwerpen. © Nattida-Jayne Kanyachalao

Geen regenboogtrui voor Wout van Aert, maar Antwerpse horeca doet wél gouden zaken: 300.000 wielerfans in de stad

Antwerpen -

Met driehonderdduizend waren ze, de wielerfans en gelegenheidsfans die vrijdag, zaterdag of zondag in Antwerpen naar de start van één van de wedstrijden van het WK kwamen kijken. Dat de Belgen niet goed waren voor goud, was relatief snel doorgespoeld met een pint op een terras. De horeca deed wél gouden zaken.

Rebecca Van Remoortere

Alsof de weergoden het voelen aan hun water breekt een regenbui open net wanneer Fransman Alaphilippe ontsnapt op de Sint-Antoniusberg in Leuven om niet meer ingehaald te worden. Aan de grote schermen in de fanzones op de Groenplaats en de Grote Markt lopen de supporters dan maar weg, richting droge schuilplaats. De weinigen die nog blijven staan zien niet veel later de Fransman winnen en krijgen alleen nog maar een pover, beleefd applaus over hun hart.

Wout van Aert voor de start. 

Wout van Aert voor de start. ©  nattida-jayne kanyachalao

“Nu zal ik toch maar gaan werken morgen zeker. Ik zou een dag vakantie nemen als de Belgen wonnen, maar dat heeft nu geen zin. We zijn vanmorgennaar Antwerpen afgezakt met heel hoge verwachtingen. Toen ik Wout zag bij de voorstelling was ik volledig starstruck”, vertelt Dimitri Van Noord (29) uit Arendonk.

Dimitri Van Noord, de tweede van rechts af. 

Dimitri Van Noord, de tweede van rechts af. ©  Nattida-Jayne Kanyachalao

“Dimitri was heel de ochtend aan het stressen over wat hij zou roepen naar Wout. Toen hij hem zag passeren, kwam er niks meer uit dan ‘Komaan Wout’”, plagen de vrienden van Dimitri hem. Ze zeggen er nog graag bij dat Van Aert dan misschien niet gewonnen is, maar Dimitri wel. In het meest aantal ad fundums drinken van de dag.

Prima sfeer

Ondanks de ontbrekende sportieve kers op de taart, zat de sfeer meer dan goed aan de start van de wielerwedstrijden in het centrum. De horeca draaide op volle toeren. De terrassen zaten vol en de gelegenheidstogen die voor de horecazaken stonden op de Groenplaats werden druk bezocht.

“Ongeveer driehonderdduizend bezoekers beleefden in Antwerpen het WK-weekend. Dat is uiteraard een indrukwekkend en erg mooi cijfer. We zijn blij dat zo veel mensen, Antwerpenaren en fans van buiten de stad, hier van het feest kwamen genieten”, zegt een tevreden burgervader Bart De Wever (N-VA).

En ook bij de organisatie van het evenement, Flanders 2021, blikken ze al tevreden terug. “In Antwerpen waren we aanwezig met 250 vrijwilligers per dag en nog eens veertig medewerkers van ons team. De moeilijkste taak was crowd control. Om alle mensen op tijd van de Groenplaats tot de start in de buurt van de Grote Markt te krijgen, maar alles is uiteindelijk perfect gelopen. Het was gezellig druk hier, maar het werd nooit te vol”, zegt Philippe Devivier, eventmanager bij Flanders 2021.

Philippe Devivier, eventmanager bij Flanders 2021. 

Philippe Devivier, eventmanager bij Flanders 2021. ©  Nattida-Jayne Kanyachalao

Zowel bij de beloftes als bij de vrouwen en de mannen zat er geen medaille in voor België. Maar daar was niet iedereen even rouwig om. “Ik ben helemaal niet teleurgesteld. Alaphilippe is een attractieve wielrenner. Hij heeft met flair zijn vorige titel verdedigd. We zaten op het puntje van onze kampeerstoelen en hebben een mooie koers gezien. Dat is wat telt”, zegt Sem Delaere (32) die bewust naar de wedstrijd kwam kijken op de Groenplaats. “Leuven zou veel te druk zijn.”

Sem Delaere, in het midden. 

Sem Delaere, in het midden. ©  Nattida-Jayne Kanyachalao

Op het grote scherm vooraan geeft Wout ondertussen een interview. Hij had niet de benen die hij wilde vandaag. En met die woorden is het WK wielrennen in ons land officieel beklonken. Achter ons staat nog een groepje mannen met lege bekers. “Geen medaille voor België. Kak, hè. Allez, een cafeetje gaan zoeken dan maar?” Winst of geen winst, de horeca vaarde er toch goed bij dit weekend.