Wijnegems burgemeester Leen Wouters en haar schepen Maarten Janssens planten met goedkeuring van onder meer hun collega’s van buurdistrict Deurne een stevige paal die de mooi maar kwetsbare Boze Dreef niet meer bruikbaar maakt als sluiproute voor auto’s 

Wijnegems burgemeester Leen Wouters en haar schepen Maarten Janssens planten met goedkeuring van onder meer hun collega’s van buurdistrict Deurne een stevige paal die de mooi maar kwetsbare Boze Dreef niet meer bruikbaar maakt als sluiproute voor auto’s 

Landschap Ertbrugge blij met afsluiting Boze Dreef als verjaardagsgeschenk

Deurne/Wijnegem -

De mooie door vier rijen oude lindebomen historische Boze Dreef werd ‘geknipt’ en kan dus niet langer misbruikt worden als sluipweg door Ertbrugge. Het was één van de vele verjaardagsgeschenken die de beheerders van het beschermd landschap mochten ontvangen van de verschillende overheden waar ze goed mee samenwerken.

Jan Auman

Ertbrugge is met zijn 94 hectare een groene long op de grens tussen de gemeente Wijnegem en het district Deurne. Het omvat twee kastelen (Ertbrugge en Zwarte Arend), twee hoeves met bijgebouwen, landerijen, bossen en landbouwgronden. Zondag werd gevierd dat dit ruraal relict in een voor de rest stedelijke omgeving al 35 jaar de status van beschermd landschap geniet.

Zo’n tweehonderd mensen gingen in op de uitnodiging van pionier Paul Lermytte en andere hoeders voor het jubileumfeest in en rond kasteel Ertbrugge. Er waren onder meer geleide wandelingen en er werd taart geserveerd. Diverse overheden die elk op hun manier betrokken zijn bij het beheer van Ertbrugge, hadden een afvaardiging gestuurd met een geschenk.

’Mijnheer Ertbrugge’ Paul Lermytte (met pet) omringd door hoge gasten in de nu onderbroken Boze Dreef.

’Mijnheer Ertbrugge’ Paul Lermytte (met pet) omringd door hoge gasten in de nu onderbroken Boze Dreef. © JAA

Paul Lermytte was het blijdst met de afsluiting van de landelijke Boze Dreef voor auto’s. Die loopt van de August van de Wielelei naar het kasteel Ertbrugge. Boer Vermeiren, die langs de Boze Dreef de ingang heeft tot zijn landerij, kan er nog wel gebruik van maken.

Kersvers burgemeester van Wijnegem Leen Wouters (N-VA) kondigde aan dat de gemeente de Ertbruggestraat gaat opknappen en versmallen. Ze laat ook bestuderen hoe het water van de daken van de nabije KMO’s naar het stilaan opdrogende Ertbrugge kan versast worden. En er komt een nieuwe onverharde trage wandelweg vanaf Desco tot de Makro.

Tjerk Sekeris (N-VA- districtsburgemeester van Deurne kondigde aan dat zijn bestuur de Haviklaan en Koningsarendlaan zal knippen waardoor een open ruimte ontstaat die kan ingericht worden als officiële inkom van Ertbrugge. Regionaal Landschap De Voorkempen zal het beheerplan voor Ertbrugge uitbreiden met een hydrografische studie. “Dat opdrogen van stukken Ertbrugge is echt een probleem”, aldus een dankbarePaul Lermytte (70). (jaa )

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio