Het voorplein van het Brieleke liep helemaal vol. Het leek wel of heel Wommelgem het nieuwe vrijetijdscentrum met eigen ogen wilde zien. 

Het voorplein van het Brieleke liep helemaal vol. Het leek wel of heel Wommelgem het nieuwe vrijetijdscentrum met eigen ogen wilde zien. © JAA

Wommelgemnaren omhelzen ‘hun’ Brieleke: “Waarin een klein dorp groot kan zijn”

Wommelgem -

Liefde op het eerst gezicht. Zo kunnen we de gevoelens van de Wommelgemnaren voor hun nieuwe vrijetijdscentrum samenvatten. Het Brieleke werd een weekend lang massaal en intens verkend en uitgetest. De eensluidende conclusie: we hebben er lang op moeten wachten, maar wat een aanwinst! Beleven, bewegen en binden, de missie van het Brieleke, werd meteen waargemaakt.

Na bijna veertig jaar dromen en acht jaar van concrete voorbereidingen, beschikt ook de gemeente Wommelgem nu over haar eigen polyvalente feest- en cultuurzaal. Het Brieleke, zoals het vrijetijdscentrum heet, werd vrijdagavond officieel ingehuldigd door een trotse burgemeester Frank Gys (N-VA) en cultuurschepen Ann Theys (N-VA), die namens het lokaal bestuur zeven miljoen euro investeerden in de transformatie en uitbreiding van de vroegere Synergie-danszalen van Sonja Kimpen.

Trotse schepenen Ann Theys (r) en Lise Poelemans. “Deze overrompeling hadden we gehoopt, maar niet verwacht.”

Trotse schepenen Ann Theys (r) en Lise Poelemans. “Deze overrompeling hadden we gehoopt, maar niet verwacht.” © JAA

Nadat de geestelijke ouders het gebouwencomplex naast de terreinen van voetbalclub Ternesse officieel hadden ingehuldigd, zorgden Tine en Pieter Embrechts voor een historisch moment: zij gaven voor tweehonderd genodigden het allereerste concert in de nieuwe theaterzaal.

“De uitschuifbare tribune zat goed en de akoestiek is prima. Wij gaat hier met onze harmonie maar al te graag ook ons lentefeest organiseren. De huurprijs is hoger dan bv. voor de lokalen in Fort 2, maar dat is zeker verantwoord”, aldus Eddy Smits, de doorgaans behoorlijk kritische voorzitter van De Verbroedering en de cultuurraad.

Drukbezochte verenigingenmarkt

Zaterdag kwamen liefst twaalfhonderd mensen af op de verenigingenmarkt die de gemeente in alle mogelijke zalen en vertrekken van het Brieleke organiseerde. Van Chiro Woka tot de lokale Okra-afdeling, over koor Caloroso, dansvereniging Style2Use tot toneelvereniging WomAct, het Davidsfonds, Fotoclub Crea en zelfs bonsaiclub Ikeda. Ze leken zich allemaal direct thuis te voelen in het Brieleke. Haast alle vertegenwoordigers van het socio-culturele middenveld sprak met lof over de aanwinst.

Koor Caloroso maakt kennis met de prima akoestiek van de theaterzaal.

Koor Caloroso maakt kennis met de prima akoestiek van de theaterzaal. © JAA

Dat deden ook de bezoekers. De hele namiddag lang palmden ze het zonovergoten plein voor de ingang in, dat door z’n architectuur zowaar grootstedelijke allures heeft. De goede luim lag niet alleen aan het weer en de twee gratis consumpties die de gemeente als welkomstgeschenk in petto had. “Ik sta hier echt met open mond naar te kijken. Het is meer dan geslaagd. Ik durf zelfs de term fantastisch gebruiken”, zei bijvoorbeeld Ingrid Vanderhaeghe. “Dat heeft Wommelgem, een onooglijk dorpje geprangd tussen E313 en Herentalsebaan, toch maar mooi voor elkaar gekregen. Mijn zus vindt het Brieleke zelfs aantrekkelijker dan cultuurcentrum De Kaekelaar in het veel grotere Schoten, waar zij woont.”

Ook haar echtgenoot Luc Behaeghel, voorzitter van fotoclub Crea, was niet zuinig met zijn lof. “Het Brieleke biedt werkelijk een toegevoegde waarde. Er was hier echt niks daarvoor. De kostprijs is niet min, maar het blijkt een prima investering te zijn.” Ook Frieda Goeaert en nicht Paula Heylen laten trots het draagtasje van het Brieleke zijn. “We gaan hier nog vaak terugkomen”, aldus de Wommelgemse dames.

Twee Brieleke-fans: Ingrid en Ria Vanderhaeghe. “En niet alleen omdat we een glaasje wijn kregen.”

Twee Brieleke-fans: Ingrid en Ria Vanderhaeghe. “En niet alleen omdat we een glaasje wijn kregen.” © JAA

Danspassen

Opvallend feit: alle generaties waren present tijdens dit openingsweekend. “Ik had deze hoge en diverse opkomst niet durven hopen”, aldus een stralende schepen van Cultuur Ann Theys (N-VA), die van pure blijdschap enkele danspassen zette op de fuif met nochtans piepjonge Wommelgemse dj’s achter de draaitafel. Nog vijfhonderd mensen van alle leeftijden kwamen mee feesten, onder wie veel jongeren.

Zondag namen weer 360 mensen, vooral ouderen, de kans te baat om om onder begeleiding van de vrijetijdsdienst het grote cultuurontmoetingscentrum te verkennen. Dat was best een hele wandeling, want het Brieleke beschikt niet alleen over een theaterzaal en ruime foyer, maar herbergt ook danszalen, een jeugdatelier voor buitenschoolse kinderopvang, loges en een jeugdontmoetingscentrum, dat de naam De Stal meekreeg.

De bezoekers zagen met eigen ogen dat maximale polyvalentie voorop heeft gestaan bij opmaak van de plannen. De zalen staan niet alleen ter beschikking voor de eigen programmatie van het COC en de activiteiten van Wommelgemse verenigingen, maar kunnen ook door particulieren gehuurd worden voor bijvoorbeeld een huwelijks- of bedrijfsfeest. De maximumcapaciteit, waarbij de grote zaal en de ruime foyer gecombineerd worden, is vastgelegd op een bezetting van 1.500 personen.

Luc Behaeghel en Alidoor Dellafaille van fotoclub Crea worden voor één keer zelf in beeld genomen door clublid Patrick Leloup.

Luc Behaeghel en Alidoor Dellafaille van fotoclub Crea worden voor één keer zelf in beeld genomen door clublid Patrick Leloup. © JAA

Wommelgemkenner en geanimeerd verteller Herman Plasmans van het Davidsfonds.

Wommelgemkenner en geanimeerd verteller Herman Plasmans van het Davidsfonds. © JAA

Femma

Femma © JAA

Style2Use

Style2Use © JAA

Gezinsbond.

Gezinsbond. © JAA

Bekende Wommelgemnaar Koen Mortelmans informeert zich.

Bekende Wommelgemnaar Koen Mortelmans informeert zich. © JAA

De enthousiaste bende van Chiro Woka maakte radio voor het Brieleke en wierf vijftien nieuwe leden.

De enthousiaste bende van Chiro Woka maakte radio voor het Brieleke en wierf vijftien nieuwe leden. © JAA

Gonda De Smedt en bestuurslid van bonsaiclub Ikeda

Gonda De Smedt en bestuurslid van bonsaiclub Ikeda © JAA

Eddy Smits van de cultuurraad en harmonie De Verbroedering met twee andere muzikanten.

Eddy Smits van de cultuurraad en harmonie De Verbroedering met twee andere muzikanten. © JAA

De mannen van rolstoelbasketclub Wapper.

De mannen van rolstoelbasketclub Wapper. © JAA

Het humanistisch Verbond leerde de kinderen nestkasten in elkaar timmeren.

Het humanistisch Verbond leerde de kinderen nestkasten in elkaar timmeren. © JAA

Jong en oud samen op de dansvloer.

Jong en oud samen op de dansvloer. © JAA