Grote teleurstelling in supporterscafé Wout van Aert in Lille: “Stress heeft hem de das omgedaan”

Lille -

Een zware domper op de feestvreugde in Lille: de supporters van Wout van Aert zagen in supporterscafé Sint-Pieter met lede ogen aan hoe hun favoriet ver naast het goud greep. Voor de ene was de prestatie van Wout een grote teleurstelling, terwijl er anderen waren die van in het begin al vreesden voor een podiumplaats.

Britt Peeters

Hier en daar waren er Lillenaren die de Belgische vlag in hun voortuin hadden gezet. Ook borden met “Wout wordt Kampioen” doken op. En in het café aan parochiezaal Sint-Pieter in Lille zat de sfeer zondag goed.

Heel wat supporters waren ’s ochtends met de bus naar Leuven vertrokken, maar er waren er ook nog tientallen die de wedstrijd liever in het supporterscafé volgden. Het beloofde een feest te worden. Maar wanneer de ontknoping van de koers nabij was, was de teleurstelling op de gezichten af te lezen.

“Te mooi om waar te zijn”, haalde Pieter zijn schouders op, hij kent Wout al sinds de lagere school.

“Te mooi om waar te zijn”, haalde Pieter zijn schouders op, hij kent Wout al sinds de lagere school. © Bert De Deken

Uitkijken naar oktober

“Het blijft jammer, maar ik denk dat het van in het begin moeilijk was geweest voor Wout om te winnen”, haalt Pieter Jacobs zijn schouders op. Hij kent Wout al van in de lagere school. “Iedereen keek naar hem. Hij heeft het geprobeerd, maar het was te mooi om waar te zijn. De Belgen moeten ook altijd alles zelf doen”, zucht hij.

Ook Lillenaren Marc en Nancy verdrinken hun verdriet met een pintje. “We zijn zwaar teleurgesteld”, zeggen ze. “Ik was er echt van overtuigd dat het een clash zou worden tussen Van Aert en Van der Poel. Helemaal niet dus”, zegt Marc.

Marc en Nancy kijken al uit naar oktober wanneer de zilveren medailles van Wout in Lille gevierd worden.

Marc en Nancy kijken al uit naar oktober wanneer de zilveren medailles van Wout in Lille gevierd worden. © Bert De Deken

“We hoopten allemaal dat Wout tegen de finale nog wat krachten over zou hebben, maar het zat er blijkbaar niet in. Daar moeten we ons bij neerleggen. We kijken volop uit naar oktober: de burgemeester heeft beloofd dat er nog een groot feest komt om onder andere de zilveren medaille van de Olympische Spelen te vieren”, aldus Nancy.

“Als een paal boven water”

Roger was een van de supporters die op het laatst nog hard supporterde voor Jasper Stuyven. “Uiteraard, voor Wout zat het er niet meer in, maar dat neemt niet weg dat we niet voor een andere Belg kunnen supporteren.”

Supporter Roger juichte op het einde dan maar voor Jasper Stuyven.

Supporter Roger juichte op het einde dan maar voor Jasper Stuyven. © Bert De Deken

Roger dacht voor de wedstrijd dat het onmogelijk was dat Wout zou verliezen. “Hij ging winnen, dat stond voor mij als een paal boven water. Hij is het laatste jaar de allerbeste in het veld én op de weg. Ik was er echt zeker van dat hij dit ging waarmaken. Het was de stress die hem de das heeft omgedaan. Hij oogde heel kalm, maar ik weet zeker dat hij de stress niet mocht en kon laten zien. De druk lag te hoog.”

De supporters van Wout in Lille voelden de bui al vroeg hangen. 

De supporters van Wout in Lille voelden de bui al vroeg hangen. © Bert De Deken