©  Facebook Fort van Breendonk

Nieuw monument ‘Ode aan het Verzet’ aan Fort van Breendonk

Aan het Fort van Breendonk in Willebroek is zondag een nieuw monument onthuld ter ere van slachtoffers van concentratiekampen en verzetsstrijders. Een vertegenwoordiger van de koning en minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) waren aanwezig bij de plechtigheid.

BelgaBron: Belga

Het monument Ode aan het Verzet van kunstenaar Tom Fransen bestaat uit een grote laars die de verdrukking symboliseert, met daaronder beelden van vrouwen, kinderen, verzetsstrijders en een man die een duif loslaat. Het kunstwerk staat bij de ingang van het Fort van Breendonk. Dat werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s gebruikt als gevangenenkamp.

Het monument is een initiatief van de Nationale Confederatie van Politiek Gevangenen en Rechthebbenden van België (NCPGR). Tijdens de plechtigheid namen minister van Defensie Ludivine Dedonder, voorzitter van de NCPGR Edmond Eycken en voorzitter van de raad van bestuur van het War Heritage Institute Koen Palinckx het woord.

“Hier zijn vandaag mensen van verschillende titels en rangen, maar in de eerste plaats zijn we allemaal mensen”, zei minister Dedonder tijdens haar toespraak. “Op deze historische plaats is jarenlang geprobeerd het mens-zijn van gevangenen te ontnemen. Maar wij zullen hun namen nooit vergeten.”

LEES OOK: Monumentaal kunstwerk op komst in Fort van Breendonk: “Oog in oog met het verzet”

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio