© Joris Herregods

Doortocht WK in hartje Mechelen groeit uit tot feest voor jong en oud: “Gewoon prachtig”

Mechelen -

Amper enkele minuten duurde de doortocht van het WK wielrennen zondag in hartje Mechelen, maar ze bracht jong en oud wel in vervoering. Of het nu om gezinnen met kinderen in kleurrijke outfits ging, of een kranige oude dame van eind de 80 die wielergek is: allemaal dompelden ze de binnenstad mee onder in een feestelijke sfeer.

Sven Van Haezendonck

Joren Beyl (17), Warre Smet (16), Rune Cuyt (17) en Joren Van Asch (16) uit Sint-Katelijne-Waver waren zondagochtend al vroeg van de partij om zeker te zijn van een mooi plekje op de Grote Markt. “Om 8u arriveerden wij hier als eerste”, zegt Rune. “Al die grote voorbeelden hier in Mechelen zien voorbijkomen, is gewoon prachtig. We zitten hier nog zo ver van de finish en eigenlijk zie je alleen maar een groep renners die voorbijrijdt, maar toch voel je de sfeer van het WK”, vertelt hij.

Lisette met haar jonge helden Joren, Warre, Rune en Joren die voor haar een plekje hadden gehouden. 

Lisette met haar jonge helden Joren, Warre, Rune en Joren die voor haar een plekje hadden gehouden. © Joris Herregods

Op vraag van haar zoon hielden de jongens ook een plekje vrij voor de 88-jarige Lisette De Bie uit Hombeek. “Zo lief”, zegt ze. Het werd voor haar een onvergetelijke ervaring. “Achteraf kwam ze ons zeggen dat ze het erg naar haar zin had”, zegt Rune. Om de vier vrienden te bedanken, trakteerde Lisette hen op een drankje in brasserie Carlton. De kranige dame is al heel haar leven wielerfan. “Ik was thuis het enige meisje met vijf broers. Dus ik moest wel. Ik kijk naar elke wedstrijd. Ook al mijn kinderen zijn wielerfans”, vertelt Lisette.

“We hopen dat een Belg wint”

Stef Lhermitte was met zijn zoon Nelis naar de Grote Markt afgezakt, net als zijn makker Peter Stouthuysen met zijn dochters Mona en Lucia. Als fervente wielerliefhebbers hadden ze zich mooi gepositioneerd, met zicht op het parcours en de Sint-Romboutstoren. “Als Mechelaars wisten we waar we moesten zijn. We hopen dat een Belg wint, het maakt niet uit welke”, zeggen ze. Zelf springen ze ook geregeld op de fiets. “Wel op een iets lager niveau (lacht).”

Denis Renders fietste na zijn halte in thuisbasis Mechelen nog door naar Leuven. 

Denis Renders fietste na zijn halte in thuisbasis Mechelen nog door naar Leuven. © Joris Herregods

Voor wielertoerist Denis Renders was de Grote Markt een tussenstop. “Dat je zo’n WK in je eigen stad kan zien passeren, is natuurlijk een belevenis. Straks ga ik nog richting Leuven om de finish te zien”, zegt hij. De Mechelaar zit wekelijks op de fiets. “Ik ga iedere dag met de fiets naar het werk: twintig kilometer op en twintig af.”

LEES OOK: COLUMN. Opnieuw leven op de markt, heerlijk!

“Iedereen wil erbij zijn”

De familie Janssens zakte speciaal om het WK te zien vanuit Kapelle-op-den-Bos met de fiets af naar de Dijlestad. Sinds de geboorte van haar zoontje Sepp fietst mama niet meer zoveel, maar de microbe wordt wel doorgegeven. “Dat zit in het bloed denk ik. Papa Joachim fietst elke week”, zegt Tamara Laeremans. Haar man Joachim is volledig gefocust op de koers. Hij volgt het WK op zijn smartphone, maar de live passage in Mechelen wilden ze niet missen. “Een WK in eigen land, daar wil iedereen toch bij zijn”, zegt Tamara.

Joachim Janssens met zoontje Sepp en zijn vrouw Tamara Laeremans zijn echte wielerfans. 

Joachim Janssens met zoontje Sepp en zijn vrouw Tamara Laeremans zijn echte wielerfans. © Joris Herregods

Even later passeren de eerste motorrijders op de Mechelse Grote Markt. Ze kondigen de komst van het peloton aan. Ine Van den Bosch en haar kinderen Ditte en Fil De Neys zijn helemaal uitgedost in kleurrijke wieleroutfits. “We hebben ons speciaal opgekleed om naar hier te komen. Met de fiets geraakten we hier gemakkelijk vanuit Hombeek en hebben we een goed plaatsje gevonden”, vertelt Ine.

“Een eer voor de stad”

Ook voor de kinderen is de doortocht van het WK een leuk gebeuren. “Het is cool, dat is een eer voor de stad. En het is een chanceke dat het niet regent hé”, zegt Ditte. “Naar hét WK komen kijken, is speciaal. Hier in de bocht moeten de renners een beetje afremmen, waardoor wij hen beter kunnen zien”, vertelt Fil.

Joppe en Noor Colpin en Ditte en Fil De Neys vormden samen met hun mama Ine Van den Bosch een mooie Hombeekse delegatie. 

Joppe en Noor Colpin en Ditte en Fil De Neys vormden samen met hun mama Ine Van den Bosch een mooie Hombeekse delegatie. © Joris Herregods