Groen wil krotten afbreken en nieuwe sociale woningen bouwen

De partij Groen hield afgelopen weekend een congres over Het Wonen van Morgen. Nodig, vinden ze want “er woedt een wooncrisis in en rond Antwerpen. De partij wil een grootschalige renovatie van huurwoningen en het afbreken van krotten in de stad.

Rebecca Van Remoortere

Groen heeft een actieplan opgesteld om de wooncrisis in en rond Antwerpen aan te pakken. Daarin zetten ze twee prioriteiten voorop om de wooncrisis aan te pakken: grootschalige renovatie van huurwoningen en ‘sociaal wonen 2.0’. Krotten moeten afgebroken worden en slechte woningen gerenoveerd. En op vlak van sociale woningen moet er een grootschalige nieuwbouw komen. “Zo’n bouw- en renovatieprogramma geeft een economische impuls en kan de (sociale) tewerkstelling flink versterken”, klinkt het.

Groen kijkt ook naar het Antwerpse stadsbestuur om in te grijpen. “Terwijl de woningprijzen stijgen en het sociaal woonbeleid ondermaats is, verdienen sommigen veel geld met het verhuren van slechte woningen of het speculeren om op het beste moment de meeste winst te maken. Sommige lokale besturen, met het Antwerpse stadsbestuur op kop, verkopen overheidsgronden of –gebouwen aan investeerders, zonder ook maar enige invloed te (willen) uitoefenen op de betaalbaarheid. Dat is fundamenteel oneerlijk en een welvarende regio onwaardig”, zegt gemeenteraadslid Karen Maes.

Volgens Groen moet er een fonds komen dat particuliere investeerders en overheden samen spijzen. Dat fonds moet investeren in de aankoop van gronden, het gezond en energiezuinig maken van de huurmarkt en het uitbreiden van de sociale huurmarkt.

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio