De tekening van Nena werd door WIT architecten gebruikt om de droomhut te ontwerpen. 

De tekening van Nena werd door WIT architecten gebruikt om de droomhut te ontwerpen. © Stad Turnhout

Nena tekent droomhut voor nieuwe bibliotheek

Turnhout -

In de jeugdafdeling van de stedelijke bibliotheek in Turnhout valt niet naast de blauwe droomhut te kijken, een idee van de 12-jarige Nena Gladines. Komend weekend wordt de bib eindelijk feestelijk geopend.

Wouter Adriaensen

Na jaren kamperen in een vleugel van het Sint-Victorinstituut heropende precies een halfjaar geleden de stedelijke bibliotheek in haar volledig gerenoveerde thuis in cultuurhuis de Warande. Het ontwerp werd gemaakt door het Leuvense WIT architecten, maar de gebruikers kregen inspraak. “Een medewerker van de bibliotheek vroeg me drie jaar geleden om mee de nieuwe jeugdafdeling in te richten”, vertelt Nena Gladines. “Ik ging toen veel naar de bibliotheek en werd zo lid van een groepje dat nadacht over de nieuwe bib.”

Een bezoek aan het Letterenhuis inspireerde Nena voor een tekening van haar droomhut, een meubel waarin kinderen konden rusten en lezen. “De vorige bib was redelijk saai en grijs, dus mijn droomhut mocht kleurig en fleurig zijn. Het hoefde ook niet allemaal recht, er zit een kronkel in. En er moesten veel zachte zitplekken met kussentjes in. Het net bovenaan om in te chillen was een goed idee van de architecten.”

Verhalencentrale

Toen haar droomhut klaar was, mocht Nena als een van de eerste ‘buitenstaanders’ de nieuwe bibliotheek bezoeken. Sinds september mag het meubel eindelijk ook gebruikt worden waarvoor het bedoeld is. “Ik ben er zelf nog niet in gekropen, ik heb deze maand vooral veel voor school gewerkt”, lacht Nena. Ze krijgt komend weekend de uitgelezen mogelijkheid om die schade in te halen.

Op zaterdag 2 en zondag 3 oktober viert de bibliotheek immers haar feestweekend De Verhalencentrale Onder Stoom. Er staan onder meer een voorleesmarathon, exclusieve ontmoetingen met schrijvers en rondleidingen achter de schermen op het programma. Van woensdag 6 tot en met vrijdag 15 oktober sluit de bib om over te schakelen naar nieuwe software. Iedereen is opnieuw welkom op zaterdag 16 oktober vanaf 14u.

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio