De wandelaars droegen meer dan driehonderd wensen van hun patiënten mee naar Scherpenheuvel. 

De wandelaars droegen meer dan driehonderd wensen van hun patiënten mee naar Scherpenheuvel. © RR

Wit Gele Kruis op bedevaart naar Scherpenheuvel

Turnhout -

De coronapandemie betekende een zware tijd voor de thuisverplegers van het Wit Gele Kruis. De 84 leden van de Turnhoutse afdeling sloten die symbolisch af met een wandeltocht naar Scherpenheuvel.

Wouter Adriaensen

Dertien dappere wandelaars vertrokken zaterdagochtend in alle vroegte op de Grote Markt van Turnhout. “Het is de voorbije maanden ook in de thuisverpleging ploeteren geweest”, vertelt afdelingshoofd Marina Adriaensen. “We kwamen bij mensen thuis waar niemand anders meer kwam omwille van de coronabeperkingen. Dan word je als verpleegkundige snel de enige vertrouwenspersoon, die er was om nog eens een babbeltje mee te doen en die misschien al eens iets extra deed. Onze collega’s hebben dat enorm goed gedaan, ondanks dat het voor hen ook soms moeilijk was. Ze hebben zelfs nog verder geholpen in een rusthuis, bij triageposten of in vaccinatiecentra.”

Om de periode symbolisch af te sluiten, wandelden dertien collega’s de 44 kilometer van Turnhout naar Scherpenheuvel. “Andere collega’s sluiten later bij aan, wandelen een stukje mee, moedigen de wandelaars aan, zorgen voor een cake of lekkere macaroni voor onderweg of gaan werken in plaats van de bedevaarders. Het motto van de huidige welzijnsactie van het Wit Gele Kruis is ‘no steps no glory’. Wij maakten er ‘many steps to our glory’ van.”

Ook de patiënten werden betrokken bij de bedevaart. “Elke patiënt mocht een briefje invullen met zijn of haar wens, gedachte of verzuchting. Zo hebben we er meer dan driehonderd gekregen. We hebben ze in Scherpenheuvel afgegeven aan de pastoor afgegeven. Hij heeft ze gezegend en in de basiliek een mis opgedragen waarin onze patiënten en collega’s vernoemd werden in de voorbeden. De patiënten konden die viering thuis online volgen.”

De bedevaarders vertrokken in alle vroegte in Turnhout.

De bedevaarders vertrokken in alle vroegte in Turnhout. © RR

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio