©  Kris Van Exel

Lachaert: “Federale regering moet op zoek naar 2 tot 3 miljard”

De federale regering zal bij de begrotingsbesprekingen op zoek moeten naar 2 tot 3 miljard euro. Dat heeft Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert zondagmiddag op het VTM Nieuws gezegd. Er is volgens hem een compromis binnen de regering mogelijk, maar hij riep de PS op om “niet elke dag ideeën te lanceren die niet betaalbaar zijn.”

BelgaBron: Belga

Partijgenote en staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker had eerder 3 miljard euro als begrotingsinspanning naar voren geschoven. PS-voorzitter Paul Magnette stelde daarna 1 miljard als doelstelling. “Het is logisch dat de twee families botsen: de socialisten willen geld uitgeven, de liberalen willen ervoor zorgen dat het geld verdiend wordt”, aldus Lachaert, die positief is dat er een compromis bereikt zal worden. De Open Vld-voorzitter wijst naar het regeerakkoord waarin staat dat er geen nieuwe belastingen komen. Dat akkoord zegt ook dat de werkzaamheidsgraad naar 80 procent en het begrotingstekort naar 3 procent moet evolueren.

Voor Lachaert is een federaal fonds voor de wederopbouw na de overstromingen geen goed idee. “We willen Wallonië helpen, maar volgens de regels”, aldus de Open Vld-voorzitter, die wees op de btw-verlaging voor de heropbouw en garanties op leningen, maar “600 miljoen is niet eerlijk voor Vlaanderen”.

Egbert Lachaert stelde ook dat binnen de meerderheid een consensus groeit om stappen te zetten in het dossier van euthanasie voor dementerenden. De Vivaldi-coalitie heeft afgesproken dat in ethische dossiers enkel bij consensus in de meerderheid beslist wordt. Open Vld heeft een wetsvoorstel waarbij mensen met dementie later zouden kunnen beslissen om euthanasie te vragen. Volgens Lachaert kan daarover kan binnen de meerderheid gepraat worden.