Voor de kazerne in Mechelen hebben de vakbondsleden in reuzegrote letters ‘wanbeleid’ aangebracht met behulp van brandweerslangen. 

Voor de kazerne in Mechelen hebben de vakbondsleden in reuzegrote letters ‘wanbeleid’ aangebracht met behulp van brandweerslangen. © rr

Liberale vakbond brandweer voert actie tijdens WK: “Vanaf woensdag staken we”

Mechelen, Heist-op-den-Berg, Lier, Puurs -

Tijdens de doortocht van het WK wielrennen zondag voerde de liberale vakbond actie aan de brandweerkazerne van de post Mechelen. De syndicale delegatie kondigt een staking aan. De zonecommandant betreurt de actie en zegt dat de gesprekken nog lopen.

Sven Van Haezendonck

Voor de kazerne aan de Nekkerhal hadden de vakbondsleden met behulp van brandweerslangen in reuzegrote rode letters ‘wanbeleid’ aangebracht. Ze lieten ook sirenes van interventievoertuigen loeien. Daarmee hoopten ze de live-uitzending van het WK te halen. “Het was vooral onze bedoeling om een signaal te geven”, zegt afgevaardigde Koen Metdenancxt. De liberale bond VSOA heeft een stakingsaanzegging ingediend. “Vanaf woensdag staken we gedurende 72 uur. We roepen onze mensen op om thuis te blijven”, vertelt Metdenancxt.

Als daarmee de operationele werking van het korps in het gedrang komt, kan de politie thuis mensen opvorderen. Bij de liberale bond heerst ongenoegen. Aanleiding is het nieuwe beleidsplan 2020-2025. “Als grootste vakbond hebben wij dat plan na twee jaar onderhandelen niet goedgekeurd, maar wij hebben ons wel geëngageerd om er aan mee te werken. Op die manier kon de zone het plan uitrollen”, legt Koen Metdenancxt uit.

Bezetting

De vakbondsafgevaardigde stipt aan dat het management weinig of geen rekening houdt met de verzuchtingen van de brandweermensen op het terrein. Een van de hete hangijzers is de bezetting in de post Mechelen. Die bestaat vandaag nog de klok rond uit minstens zestien beroepsmensen en vermindert. “Dat wijzigt overdag naar vijftien beroeps en een vrijwilliger. ’s Nachts en tijdens de week vallen we terug op tien beroeps en twee vrijwilligers.”

Aan een van de brandweerwagens was een spandoek bevestigd. 

Aan een van de brandweerwagens was een spandoek bevestigd. ©  Jean Aerts

LEES OOK: Verzekerde posten moeten uitruktijden brandweer verkorten

Door de bezetting met beroepsmensen in Mechelen te verminderen, wil Rivierenland vanaf februari 2022 mee de permanentie te verzekeren in vier andere posten in de regio: Boom, Heist-op-den-Berg, Lier en Puurs. “Onze manschappen moeten zelf een tweede post kiezen. Er was een engagement van de zone om voor iedereen zijn problemen een oplossing te zoeken. Daar is de zone niet in geslaagd”, zegt Metdenancxt.

Ambulancier

De beroepskrachten van de post Mechelen beschikken ook niet over een brevet ambulancier omdat ze zelf al jaren geen ziekenwagen meer bemannen. “Als wij verplaatst worden naar posten waar ze wel een ziekenwagen hebben, is het resultaat dat de mensen die er vandaag al werken enkel nog ambulancier zijn en geen brandweertaken meer uitvoeren. Dat is in die andere posten dan weer een frustratie”, vertelt Metdenancxt. Verzekerde posten met een ambulancedienst zijn Boom, Heist-op-den-Berg en Puurs.

“Wij kennen de problemen en verzuchtingen op het terrein. We zijn in dialoog en er gebeuren nog bijsturingen. We blijven praten. Net omdat we al in gesprek zijn, vind ik het wel jammer dat er al actie wordt gevoerd”, reageert kolonel Philippe Maudens, zonecommandant van Rivierenland.

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio