© Joris Herregods

Céleste mag zich de ster van de Ballonnekensstoet noemen

Duffel -

In Duffel ging zaterdagavond, na een onderbreking van een jaar, weer de Ballonnekensstoet uit. De meeste aandacht ging ongetwijfeld naar Céleste Van Sant (6), die als allereerste meisje op het Ros Beiaard mocht plaatsnemen.

Chris Van Rompaey

De traditie wil dat de vier Heemskinderen op het Ros Beiaard broers moeten zijn. In Duffel lieten ze dit jaar die gewoonte voor wat het was. Het gemeentebestuur koos namelijk voor het gezin Van Sant en dus voor de broers Maxim (10), Matteo (10), Ruben (9) en zusje Céleste (6). “In een tijd waarin we eenheid en gelijkheid willen uitstralen, weten we niet waarom het geen meisje zou kunnen zijn”, zei schepen van Feestelijkheden Lili Stevens (CD&V) eerder in onze krant.

 

 © Joris Herregods

Het merendeel van de duizenden toeschouwers langs het parcours leek het daarmee eens te zijn. “De kinderen en Céleste in het bijzonder werden enthousiast op applaus onthaald”, zegt papa Tim. “Céleste werd heel vaak toegeroepen, door jong en oud. De keuze om een meisje op het Ros Beiaard te zetten, werd dus heel positief onthaald, maar dat had ik eigenlijk wel verwacht.”

Leuke avond

Maxim, Matteo, Ruben en Céleste beleefden naar eigen zeggen een leuke avond. “In het begin vonden we het wel wat spannend, maar uiteindelijk is alles heel vlot verlopen. We vonden het fantastisch dat alle mensen massaal naar ons zwaaiden. Als de gemeente ons volgend jaar opnieuw vraagt, kunnen ze op ons rekenen”, zeggen Maxim en Matteo.

Het hoogtepunt voor Ruben en Céleste was de passage van de Ballonnekenstoet aan hun school, ’t Kompas in de Nieuwstraat. “Onze juffen stonden op de eerste rij naar ons te wuiven. Dat vonden we héél tof.”

Aan de Ballonnekensstoet namen dit jaar veertien groepen met twaalf wagens deel. “Dat is minder dan normaal”, geeft schepen Stevens toe. “De belangrijkste oorzaak is het feit dat we pas heel laat konden aankondigen dat de stoet daadwerkelijk zou doorgaan. Toch kunnen we van een erg geslaagde editie spreken. Dankzij het mooie weer konden ook alle reuzen uitgaan. De vele toeschouwers, ik schat zo’n drie- tot vierduizend, hebben er alleszins van genoten.”

Nieuwe kledij

Nog een opmerkelijk detail. De vier Heemskinderen zaten helemaal in het nieuw. “Dat komt omdat we de kleding en het andere materiaal niet konden terugvinden. Verscheidene vrijwilligers hebben daarom in allerijl nieuwe kledij, hoedjes, sabeltjes en schildjes gemaakt”, aldus Lili Stevens.

Enkele Duffelse reuzen en hun dragers. 

Enkele Duffelse reuzen en hun dragers. © Joris HerregodsMEER OVER Duffel

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio