©  BELGA

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

1 / 5
thumbnail:  
thumbnail:  
thumbnail:  
thumbnail:  
thumbnail:  

Antwerp haalt achterstand op tegen Union en wordt tweede

Antwerp heeft zondagmiddag een belangrijke uitzege behaald op het veld van Union. De Great Old was nochtans vlak voor de rust op achterstand gekomen na een flater van Verstraete, maar zette in de laatste twintig minuten de scheve situatie helemaal recht dankzij goals van de onvermijdelijke Frey en Manuel Benson. Antwerp komt naast Eupen op de tweede plaats, op één punt van leider Club Brugge. Union telt één punt minder en blijft derde.

Thomas Cami

LEES OOK:

ONS OORDEEL. Antwerp dankt doelman Butez en gouden wissels

Priske: “Overwinning was niet helemaal verdiend, maar voetbal draait om kansen afmaken”

Zo kan het ook: supporters van Antwerp en Union verbroederen na de match

Antwerp moest het zondagmiddag doen zonder de geschorste Ritchie de Laet. Antwerp-coach Priske posteerde Buta daarom op de rechtsachter, ook Aly Samatta kwam in de ploeg. Bij Union nam Teuma – vorige week nog op de bank door vermoeidheid – zijn plek in de basis opnieuw in, Senne Lynen moest tevreden zijn met een plek op de bank. Mits een overwinning kwam de 1B-kampioen alleen aan de leiding.

De wedstrijd begon aan een gezapig tempo. Nainggolan speelde voor het eerst als aanvallende middenvelder, maar de ex-Rode Duivel kwam maar moeilijk in zijn spel. Het was wachten tot de 18de minuut tot we een eerste kansje konden noteren: Samatta vond ruimte voor een schot op de rand van de zestien, maar de bal draaide weg van het doel van Moris.

Na die eerste kans kwam er wel meer en meer ruimte, en ook Union begon iets aanvallender voor de dag te komen. De eerste echte dreiging van Union kwam er iets voor het halfuur: Vanzeir zocht zijn maatje Undav voor doel, maar de Duitser kon net niet genoeg bij de bal. Twee minuten later was het wel bijna prijs: Undav kon zomaar weglopen bij Buta na een doeltrap van Moris: de lob van de 24-jarige spits mocht er zijn, maar de redding van Butez was fenomenaal.

Union nam de wedstrijd in handen en bleef resoluut kiezen voor de aanval. Antwerp probeerde op de counter voor gevaar te zorgen, maar in de opbouw ging het vaak mis. Via Nainggolan kon The Great Old toch eens dreigen, maar zijn volley ging nipt over de kooi van Moris.

Undav op de loer

Het waren de laatste vijf minuten van de eerste helft waarin we het meest spektakel zagen. Eerst mocht het Dudenpark nog juichen na een knap doelpunt van Bart Nieuwkoop, maar de grensrechter stak zijn vlag in de lucht voor voorafgaand buitenspel van Vanzeir. Twee minuten later was het écht prijs: Birger Verstraete dacht rustig Butez te kunnen aanspelen, maar Vanzeir zat er goed tussen. Butez kwam wel nog goed tussen wanneer Vanzeir hem probeerde te omspelen, maar Undav was er als de kippen bij om de 1-0 in doel te schuiven.

 

 ©  BELGA

Een enorme blunder dus van Verstraete, al maakte hij nog voor de rust bijna zijn blunder weer goed. Hij borstelde een vrije trap richting winkelhaak, maar Moris pakte uit met een fantastische redding.

Priske zocht naar een oplossing om de dodelijke tandem voorin in toom te houden, en tijdens de rust kopieerde hij het systeem van Mazzu door over te schakelen naar een 3-5-2. Pieter Gerkens verhuisde zowaar naar de linkse wingback.

De tweede helft begon veelbelovend: eerst schoot Nieuwkoop nog voorlangs, meteen erna kon Vanzeir oog in oog met een sterk keepende Butez niet scoren. Ook Antwerp kon dreigen via Samatta, maar zijn knal werd gepareerd door Moris. Toch was het Union dat de lakens bleef uitdelen. Op het uur kon Undav zomaar door de Antwerpse defensie wandelen, maar zijn schot was te zwak om Butez te kloppen.

Antwerp zet scheve situatie helemaal recht

Union bleef domineren, maar 20 minuten voor tijd kreeg de promovendus het deksel op de neus: de ingevallen Fischer vond Frey aan de tweede paal met een afgemeten voorzet, de Zwitser kopte zijn elfde van het seizoen overhoeks binnen. Een enorme domper voor Union, en tien minuten later volgde meteen een nieuwe koude douche: na een snelle uitbraak bediende Fischer de vrijstaande Benson, hij schoof het leer rustig in doel.

 

 ©  BELGA

Union had nog een dikke tien minuten om iets aan de achterstand te doen, en Mazzu stuurde Avenatti het veld op tegen zijn ex-club. Echt grote kansen kon Union echter niet meer forceren. Mitoma probeerde het nog wel vanop afstand, maar Butez pakte.

Union laat door de nederlaag de kans liggen om alleen aan de leiding te komen, Antwerp pakt 12 op 12 en springt over Union naar de derde plaats.

  • Undav zet Union op 1-0, nadat goal van Nieuwkoop afgekeurd wordt
  • Antwerp buigt achterstand om en wint met 1-2 na goals van Frey en Benson
  • Antwerp komt op de tweed plek op een punt van Club, Union mist de kans om alleen leider te worden
 • Opstelling Union 

 • Opstelling Antwerp

 • 13u17

  Geen De Laet bij Antwerp, wel Samatta

  Brian Priske kan vandaag geen beroep doen op de geschorste Ritchie De Laet. Hij wordt vervangen door Aurelio Buta. In aanvallend opzicht krijgt Michael Frey het gezelschap van Ally Samatta, Fischer zit op de bank. 

 • 13u20

  Buiten Lynen zelfde ploeg bij Unionisten

  Felice Mazzu voert slechts 1 wissel door vergeleken met de vorige match tegen Zulte Waregem. Senne Lynen wordt geofferd voor Teddy Teuma. 

 • 1' Start van de 1ste helft

 • 01'

  Al meteen vaart in de match

  Er wordt niet rustig rondgespeeld maar wel meteen naar voren gevoetbald. Buta kon al voorzetten richting Samatta maar die inzet was te hard. Daarna probeerde Union er met Vanzeir uit te komen. 

 • 03'

  Antwerp met balbezit

  Union geeft de Antwerpenaren nu de bal zodat het meteen kan toeslaan bij balverlies. Er wordt in ieder geval al veel druk gezet langs beide kanten. 

 • 06'

  Samatta gaat neer

  Samatta gaat na een goeie actie op de linkerkant neer na 'contact' met Nieuwkoop. Antwerp wil een fout maar Laforge ziet eerder een schwalbe. 

 • 09'

  Undav kan niet besluiten

  Undav wordt gevonden in de zestien, hij draait en keert zich naar een vrije schietkans maar die komt er niet. 

 • 11'

  Acrobatische Undav

  Undav wordt opnieuw gezocht in het centrum. Dit keer gaat hij wel met een zeer hoog been naar de bal waardoor hij Bataille raakt. Gelukkig niet al te erg. 

 • 13'

  Buta lokt interessante vrije trap uit

  Buta wil op de rechterflank voorbij Kandouss maar die zet zich sterk. Antwerp krijgt wel de vrije trap mee, op een interessante plek. 

 • 14'

  Miyoshi voorbij alles en iedereen

  Miyoshi zet zich achter de bal maar de Japanner trapt veel te hoog en te hard. 

 • 17'

  Samatta probeert

  Ally Samatta ziet even geen andere oplossing en beslist om op een metertje van het halve maantje een keer te trappen. Zijn schot waait echter weg van doel. 

 • 20'

  Frey afgeblokt

  Michael Frey wordt uitstekend aangespeeld door Miyoshi en staat quasi alleen om op Moris af te gaan. Hij zoekt echter iets te lang naar de goede controle waardoor Burgess de bal al slidend kan ontzetten. 

 • 22'

  Teuma in de handen van Butez

  Teddy Teuma zorgt nog eens voor een doelpoging vanwege Union. Hij mag vrij uithalen maar trapt gemakkelijk in de handen van Butez. 

 • 25'

  Undav kan net niet deviëren

  Vanzeir slaagt er nog net op tijd in om de bal binnen te houden. Hij kijkt waar Undav loopt in het centrum, verstuurt ook z'n voorzet naar zijn spitsbroeder maar Undav wil het leer met een hakje in doel deviëren. In dat opzet slaagt hij niet. 

 • 26'

  Butez met parade!

  Moris trapt na een corner heel snel uit en bereikt ook Undav, die Butez te grazen probeert te nemen met een opwippertje. De doelman kan nog net op tijd over tikken. 

 • 29'

  Undav in de korte hoek

  Andermaal Union. Vanzeir bespeelt Undav aan de rechterkant van de zestien. Hij trapt dan naar de korte hoek maar Butez ligt daar.