José Manuel met rechts van hem Jan Van Lier en sportschepen Adinda Van Gerven. 

José Manuel met rechts van hem Jan Van Lier en sportschepen Adinda Van Gerven. © RR

Brasschaat springt in de bres voor Boliviaanse WK-wielrenner José Manuel

Brasschaat -

De 19-jarige José Manuel Aramayo Villena uit het Boliviaanse Tarija was maar wat blij dat hij in Brasschaat werd opgevangen en ondersteund om op een normale wijze te kunnen deelnemen aan het WK wielrennen bij de -23-jarigen.

De jongen arriveerde maandag 20 september met een dag vertraging in Zaventem. In Bolivia krijgen renners bijzonder weinig ondersteuning van de federatie. Ze moeten dan terugvallen op familie en vrienden.

Brasschaat heeft een Stedenband met het Boliviaanse Tarija en kreeg vanuit het Zuid-Amerikaanse land de vraag om José Manuel te begeleiden.

De RABC, Royal Antwerp Bicycle Club, de oudste wielerclub van het land nam deze taak op zich. “We hebben de wielrenner op kosten van de gemeente gehuisvest. Maar daar bleef het niet bij. Al gauw bleek dat er heel wat praktische zaken dienden te worden geregeld. Omdat zijn fiets later toekwam, zorgden we voor een trainingsfiets. Die deed ook dienst als reservefiets tijdens de wedstrijd. Maar toen zijn fiets toekwam, ontbraken de wielen. Die kochten we dan maar aan”, legt RABC-voorzitter Jan Van Lier uit.

“Verder schakelden we ook nog een masseur in en zorgden we dat er rollen ter beschikking waren voor training en opwarming. We deden dan nog het nodige voor zijn inschrijving en accreditaties. Een van onze leden bracht de Boliviaan met een mobilhome naar de start in Antwerpen om hem na afloop te gaan ophalen in Leuven”, vervolgt Van Lier die hoopt dat hij met zijn club een steentje heeft kunnen bijdragen aan de verdere carrière van de Boliviaan.

De jongeman toonde zich uiteraard zeer dankbaar. “Zonder de steun van deze gemeente, de schepen Adinda Van Gerven en de club RABC was dit allemaal niet mogelijk geweest. Ik ben zeer blij dat ik dit heb kunnen doen. Het was voor mij de eerste keer dat ik op Belgische wegen een wedstrijd fietste. Ik ben met die 138ste plaats dan ook redelijk tevreden. De dag na de wedstrijd heb ik ook kunnen genieten van de vele mooie plekjes in Brasschaat”, zegt de jonge Boliviaanse wielrenner.

De gemeente Brasschaat heeft al meer dan twintig jaar een stedenband met het Boliviaanse Tarija. (jbr)

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio